Donald Trump – USA:s nye president

Chefsstrategen: Det kommer bli en strid – varje dag

avMartin Schori

Trumps medieskygge chefsstrateg Steve Bannon gjorde i går ett ovanligt framträdande på en konservativ konferens.

Han lovade där att fortsätta att riva ner den ”administrativa staten”.

– Varje dag kommer att bli en strid mot etablissemanget och medierna, säger han.

1 av 2 | Foto: JOSHUA ROBERTSTT
Steve Bannon och Reince Priebus.

Steve Bannon är en av Donald Trumps mest inflytelserika – och kontroversiella – medarbetare.

Som chefstrateg i Vita huset är han ständigt vid Donald Trumps sida, och anses ha stort inflytande över vad som blir konkret politik. Bannon pekas bland annat ut som hjärnan bakom – det nu stoppade – inreseförbudet. Detta har fått amerikanska medier att kalla honom ”president Bannon”.

”Varje dag kommer att bli en strid”

I går intervjuades han och Trumps stabschef Reince Priebus på den årliga konservativa CPAC-konferensen. Det var en stridslysten Bannon som tog ordet – och gick till angrepp mot ”globalistiska” medier som han anser motsätter sig Trumps ”ekonomiska nationalistiska agenda”.

– Om ni tror att de kommer att ge er ert land tillbaka utan strid misstar ni er tyvärr. Varje dag, varje dag kommer att bli en strid, sade han enligt Reuters.

Bannons, och Trumps, mål är ”dekonstruera den administrativa staten”, sa han vidare. Bannon har beskrivits som en dedikerad nationalist som är skeptisk till globala avtal och internationella organisationer. På konferensen hyllade han Trumps beslut att dra sig ur handelsavtalet TPP.

– Vi är en stat med en ekonomi. Inte en ekonomi i en global marknad med öppna gränser, vi är en nation med en kultur och ett existensberättigande sa Bannon.

”Det är det här jag är mest stolt över”

Trump har ett förhållandevis stort stöd inom Republikanerna, en bit över 80 procent. Nationellt anser 44,6 procent att Trump gör ett bra jobb, medan 50,4 procent är av motsatt åsikt, skriver TT.

Steve Bannon lovar att Trump ska fortsätta att kämpa för sina väljare.

– Det är det här jag är mest stolt över med Donald Trump. Alla chanser han haft att vackla kring det här, alla som kommit till honom sagt att ”Åh, du måste gå mer mot mitten” – varje dag i Ovala rummet säger han till mig och Reince: ”Jag är trogen det amerikanska folket, jag lovade det här under kampanjen och jag ska leverera på det”, sa Bannon.

Bannon, före detta chef för den högerextrema sajten Breitbart, fick nyligen ännu mer makt då han tilldelades en permanent plats i USA:s nationella säkerhetsråd. Något som väckte ett ramaskri bland både republikanska och demokratiska politiker.