200 sekunder

Morgan Johansson: Mycket olyckligt att förlora sitt hyreskontrakt

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Roland Isaksson överlevde knappt branden som förstörde hans hem.

Då sa hyresvärden upp hans kontrakt.

Helt enligt hyreslagen – men justitieminister Morgan Johansson har öppnat för förändring.

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson.

I Aftonbladets ”200 sekunder” berättar Robert Aschberg om Roland Isaksson och hans söner. I april 2016 totalförstördes deras hem när en brand bröt ut i lägenheten under deras.

Familjen klarade livet men förlorade rätten till sin bostad. Bostadsrättsföreningen som han hyrde sitt hem av hävde Rolands kontrakt och meddelade att hans före detta lägenhet nu skulle säljas som bostadsrätt.

Ett förfarande som är omdebatterat – men lagligt.

– Ju större skadorna är, ju högre chanser har hyresvärden att bli av med en hyresgäst. Det utnyttjas tyvärr av vissa hyresvärdar. Vi har uppmärksammat problemet flera gånger och försökt få till en lagändring, säger Zeljko Kranjec, chef för Juridiska avdelningen på hyresgästföreningen i Stockholm, till Mitti.

Enligt hyreslagen så slutar ett hyresavtal att gälla om en bostad blir obeboelig i en brand. Fastighetsägaren kan vid brand alltså hyra ut bostaden till vem den vill och behöver inte ge förtur till den tidigare hyresgästen.

Eller som i Rolands fall, göra om den till bostadsrätt.

Lagen har varit omdebatterad tidigare och genomgick en översyn så sent som 2008. Då ansågs att det inte fanns skäl att förändra den. Nuvarande justitieminister Morgan Johansson öppnar dock för att se över frågan igen.

I början av februari svarade han skriftligt på en fråga om att överväga ”en förändring av hyreslagen enligt Hyreslagsutredningens förslag år 2008 om att en hyresgäst ska få bo kvar när lägenheten har förstörts i brand”.

I sitt svar skriver Morgan Johansson att tidigare utredningar beslutat att inte förändra nuvarande lagstiftning då ”nuvarande regler sällan orsakar problem”.

Men han anser också att hyresgäster inte ska bli utelämnade till hyresvärdars godtycke, utan det måste finnas ett tydligt regelverk.

”Mot denna bakgrund vill jag inte utesluta möjligheten till regelförändringar utan avser att ta initiativ till att frågan övervägs på nytt inom Justitiedepartementet” skriver Morgan Johansson.

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson för en kommentar kring lagstiftning som gör att en hyresgäst som drabbas av brand kan bli av med sitt kontrakt.

Justitieministerns pressekreterare Sofie Rudh hänvisar till det ovan nämnda skriftliga svar.

– Han har nyligen uttalat sig i det här vid en riksdagsfråga och sagt att det ska göras en översyn på departementet. Så där finns inte mer att säga i frågan just nu, säger Sofie Rudh.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Morgan Johansson