Mardrömsmånad i Brasilien: "Väldigt allvarligt"

TT TT-AFP

Publicerad 2021-04-01

Brasilien har visat upp dystra siffror för mars med mer än 60 000 döda med covid-19.

Mars blev en mardrömsmånad för Brasilien med mer än 66 000 döda med covid-19.

För att stävja den okontrollerade smittspridningen har man nu tagit ett krisbeslut och godkänt Janssens vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO uttrycker oro för det ansträngda läget.

På en presskonferens säger Maria van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring virusutbrottet, att ett flertal delstater i Brasilien har överfulla sjukhus.

– Det är en väldigt allvarlig situation i Brasilien just nu, säger van Kerkhove.

Det dog mer än dubbelt så många brasilianer med covid-19 i mars än under landets näst dödligaste pandemimånad, juli 2020.

Smittan har ökat stadigt de fyra senaste månaderna och 18 av landets 27 delstater noterade under mars dystra rekord för antalet döda under en månad, uppger brasilianska Globo.

Om Brasiliens mest folkrika delstat São Paulo hade varit ett land hade det legat på plats elva på listan över länder med flest dödsfall med corona i absoluta tal. Nästan 75 000 människor har gått bort med viruset i São Paulo.

"Perfekt storm"

Presidenten Jair Bolsonaro har enligt den före detta försvarsministern hotat med att sätta in försvarsmakten mot de delstater som utför hårdare restriktioner än de han tror på och gick i ett tal i onsdags emot sin nya hälsominister, som uppmuntrade folket att hålla avstånd.

– Vi kommer inte att lösa det här problemet genom att stanna hemma, sade Bolsonaro.

Godkännandet av vaccinet från Janssen, som ägs av Johnson & Johnson, kommer dock sent. De 38 miljoner doser landet har köpt börjar levereras först i augusti.

Medan Sverige och resten av det norra jordklotet går mot sommar och förhoppningar om minskad smittspridning går Brasilien och resten av det södra jordklotet mot vinter.

Det innebär att Brasilien befinner sig i en "perfekt storm" enligt Miguel Nicolelis, forskare och tidigare smittskyddskoordinator för nordöstra Brasilien.

– Aldrig i Brasiliens historia har en enda händelse lett till så mycket död, säger han.

Dyster prognos

Ethel Maciel, epidemiolog vid Espirito Santos federala universitet i staden Vitória, ställer en dyster prognos.

– Det här är den värsta tidpunkten i pandemin hittills och det mesta tyder på att det fortsätter så i april. Vi har inte sett det värsta än, säger Maciel.

Utöver det nyss godkänna Janssen-vaccinet har Brasilien just nu tillgång till vaccin från Astra Zeneca och kinesiska Sinovac.

Ungefär 8 procent av Brasiliens befolkning har fått sin första dos vaccin och 2,3 procent har fått två.

Det bor 213 miljoner människor i Brasilien och mer än 320 000 brasilianer har dött med covid-19.