Tung kritik mot Attendo: ”Förbrukat sin rätt att finnas”

Attendo har fått statliga stöd på över 130 miljoner kronor under pandemin.

Samtidigt har ledningens bonusar ökat med nästan 100 procent.

– Deras tillstånd att finnas kvar i äldreomsorgen behöver dras tillbaka, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Aftonbladet avslöjar i dag att vårdbolaget Attendo betalat ut 4,8 miljoner i bonus till vd och koncernledning för coronaåret 2020. Det är en ökning med 98 procent jämfört med året innan.

Samtidigt fick Attendo 120 miljoner kronor i stöd från svenska skattebetalare, och 10 miljoner i statliga stöd från Finland, där Attendo också bedriver verksamhet.

Aida Hadzialic, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i region Stockholm.
Aida Hadzialic, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i region Stockholm.

S-toppen: ”Respektlöst”

S-toppen Aida Hadzialic reagerar på hur ledningen undviker att svara på frågor om miljonbonusarna.

”Driver man skattefinansierad verksamhet ska offentlighetsprincipen gälla. Att vägra svara på frågor om bonusar i miljonklassen på grund av ”tyst period” när man fått 120 miljoner kronor i krisstöd från de svenska skattebetalarna är respektlöst”, skriver Aida Hadzialic, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen, på Twitter.

Även tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem, numera rättsdebattör och ordförande för Brottsofferjouren, reagerar på Aftonbladets avslöjande.

”Sådant väcker berättigad ilska hos många. Borde finnas förbehåll när stöd lämnas”, skriver Alhem på Twitter.

Vänsterparties Nooshi Dadgostar
Vänsterparties Nooshi Dadgostar

Dadgostar: ”Aftonbladet avslöjar sanningen”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att ”något är ruttet i den svenska sjukvården”.

– Jag är glad att Aftonbladet har gjort den här granskningen, och avslöjar sanningen bakom det som hände under den här pandemin, förra året och vad som händer nu. Attendo satte alltså inte in personal för att skydda de äldre, precis när viruset spreds som allra värst. De försökte tysta Stine, vårdbiträdet som klev fram och larmade om detta. Och nu använder de svenska skattebetalares pengar, inte för att förstärka personalen och förbättra vården, utan för att betala ut bonusar till sig själva, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet TV.

Partiledaren syftar på Ekot Sveriges Radios tidigare avslöjande om att Attendo ljugit om covidvården på ett av företagets äldreboenden, och ska ha försökt tysta ett vårdbiträde som pratat med media.

– Den här typen av företag hör inte hemma bland våra äldre, de mest sköra, som behöver professionell hjälp för att bli skyddade från ett sånt här virus.

– Attendo tycker jag har förbrukat sin rätt att finnas i den här verksamheten överhuvudtaget, fortsätter Dadgostar.

Styrelseordföranden backar beslutet

Vänsterpartiet vill generellt sett stoppa vinster i välfärden. Partiledaren tycker att Attendo inte borde få verka inom äldreomsorgen.

– Vi behöver se till att ändra regelverket i det här stödet, så att man inte kan betala ut bonusar på det här sättet. Men I grund och botten hör det här företaget inte hemma i svensk välfärd, säger Nooshi Dadgostar.

Aftonbladet har tidigare sökt Attendo med frågor om bonusarna.

Till TT säger styrelseordföranden Ulf Lundahl att styrelsen diskuterade om bonusen skulle betalas ut. Också det faktum att bolaget fått statligt stöd och att ledningen skulle ha rätt till bonus var uppe i styrelsen, enligt Ulf Lundahl.

– Så gör vi alltid. Det är styrelsens viktigaste uppgift att utvärdera ledningen.

Men beslutet blev alltså att ledningen skulle ha rätt till sina bonus. Såvitt han minns var ingen emot, förklarar han, och han tycker att beslutet var korrekt.

Attendo har fått mer än 130 miljoner i coronastöd – samtidigt har toppcheferna fått miljoner i bonus.
Attendo har fått mer än 130 miljoner i coronastöd – samtidigt har toppcheferna fått miljoner i bonus.
Publisert:

LÄS VIDARE