Öppet brev för läkarvård – Navalnyj kan få hjärtstillestånd

Läkare: Navalnyj kan dö när som helst

78 kända musiker, skådespelare och författare har publicerat ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin.

De kräver att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska få kompetent läkarvård.

Hans tillstånd är så allvarligt att han i värsta fall kan drabbas av hjärtsvikt.

Larmet kommer från Navalnyjs personlige läkare Anastasia Vasiljeva. Tillsammans med ytterligare tre läkare och specialister kräver hon att Navalnyj genast får intensivvård.

”Vår patient kan dö när som helst” , skriver hjärtläkaren Jaroslav Ashikhmin på sin Facebooksida.

Även Navalnyjs taleskvinna, Kira Jarmys, larmar på sin Facebooksida:

”Aleksej är döende. I hans tillstånd kan det vara fråga om dagar”.

Aleksej Navalnyj i fängelset. Bilden publicerades 15 mars på hans Instagram-konto.
Aleksej Navalnyj i fängelset. Bilden publicerades 15 mars på hans Instagram-konto.

– Läget är verkligen kritiskt. Vi har sett testresultaten, och de är väldigt, väldigt dåliga. Han har höga halter av kalium och han uppvisar andra resultat som indikerar att hans njurar snart kan ge upp, säger Alexandra Zakharova som är knuten till ett läkarförbund med koppling till den ryska oppositionen.

Förbundet ska ha tagit del av handlingar om Navalnyjs hälsotillstånd från hans advokat.

Hungerstrejkar

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades förra året med nervgiftet Novitjok. Han vårdades i Tyskland men valde sen att återvända till Ryssland, där han greps på flygplatsen och blev dömd till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Den 31 mars inledde Navalnyj en hungerstrejk i fängelset, då han ansåg att han inte får den vård han behöver. Fängelseledningen hävdar å sin sida att han inte velat ta emot den vård han erbjudits.

Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.
Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.

Världskändisarnas krav

Ett öppet brev publiceras nu i den franska tidningen Le Monde och flera andra västeuropeiska tidningar. Brevet är undertecknat av två kända svenskar, författaren David Lagercrantz och musikern Björn Ulvaeus.

Andra undertecknare är bland andra skådespelarna Benedict Cumberbatch och Jude Law, författarna J. K. Rowling och Salman Rushdie, regissören J. J. Abrams samt fem Nobelpristagare i litteratur.

Författaren David Lagercrantz och musikern Björn Ulvaeus har skrivit under det öppna brevet.
Författaren David Lagercrantz och musikern Björn Ulvaeus har skrivit under det öppna brevet.

Så här lyder det öppna brevet:

”Monsieur le Président, när vi skriver detta befinner sig Aleksej Navalnyj i ett fängelse som många advokater och människorättsförsvarare beskriver som ett av de hårdaste i Ryssland. Hans hälsa försämras snabbt och han behöver akut läkarvård.

Navalnyj visar tecken på en allvarlig neurologisk rubbning, som orsakar ständig ryggsmärta och känselbortfall både i benen och händerna. Han är också drabbad av allvarlig hosta och hög temperatur.

Han har bett om att få bli undersökt och behandlad av en egenhändigt vald läkare – vilket är varje rysk medborgares rättighet. Efter att hans begäran avslagits, började han hungerstrejka den 30 mars som en protest.

Vi vänder oss till er, Monsieur le Président, med förhoppningen att Navalnyj omedelbart ska få kompetent medicinsk undersökning och behandling som han omedelbart behöver och har rätt till som varje rysk medborgare. Som vald president och garant för lagen måste ni se till att denna rättighet respekteras.”

Kan leda till hjärtstillestånd

För bara några dagar sedan publicerades ett annat öppet brev till Navalnyjs förmån, på Twitter.

Den 15 april skrev Navalnyjs läkare Jaroslav Asjichmin, Aleksej Ehrlich, Aleksej Kasjtjejev och Anastasija Vasiljeva till chefen för FSIN, den ryska fängelsemyndigheten, och bad om tillstånd att undersöka Navalnyj. De anser att han håller på att utveckla njursvikt, vilket redan har lett till allvarliga rubbningar av ämnesomsättningen och i förlängningen kan leda till hjärtstillestånd.

På lördagen uttalade sig även USA:s president Joe Biden uttalade sig om fallet.

– Detta är totalt, totalt orätt, sade han till journalister.


4,5 milj jackpott på Europatipset – följ expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE