Centerpartiet

Annie Lööf: Federley lämnar politiskt tomrum efter sig

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Centerpartiet agerade snabbt och resolut i samband med Fredrick Federleys avgång, anser Annie Lööf.

Partiledaren beskriver det inträffade som en stor förlust för partiet.

– Han lämnar ett politiskt tomrum efter sig, säger Annie Lööf.

Efter Annie Lööfs jultal på onsdagen fick Aftonbladet en telefonintervju med centerledaren Annie Lööf.

Hur påverkas Centerpartiet av att Fredrick Federley lämnat politiken eftersom hans tidigare sambo suttit i fängelse för grova sexbrott mot barn?

– Jag fick reda på det här när lokala centerpartister ringde upp måndagen den 23 november. Jag tog då del av domen mot den närstående mannen, och blev oerhört arg och besviken över de vidriga övergrepp som han har gjort. Jag lider med de barn som har drabbats och som återigen blir påminda om detta under de här senaste veckorna.

– Det är klart att det här påverkar Centerpartiet, både rapporteringen som har varit men också på så sätt att nu när Fredrick har lämnat sina politiska uppdrag, så är det en politiker som har gjort väldigt mycket bra för Centerpartiet genom åren. Han lämnar ett politiskt tomrum efter sig. Men det var ett helt rätt och klokt beslut att lämna. Det hade varit ohållbart att vara kvar med de uppgifter som har kommit fram.

C-ledaren Annie Lööf.

Federley informerade partiet först tre månader efter att han fått kännedom om den tidigare sambons brottskatalog. Vad tänker du om det?

– Det är klart att det är allvarligt och bekymmersamt, vilket också Fredrick inser. Det är av den anledningen och på grund av psykisk ohälsa som han har lämnat sina politiska uppdrag.

Hur känner du personligen inför detta, att en gammal vän lämnar partiet och politiken?

– Jag tror att det har varit lättare för mig att ha de här samtalen just för att jag har känt honom så länge. Det är i en sådan relation man kan vara tydlig och rak. Men samtidigt också höra hur en person är i behov av akut psykiatrisk hjälp, och kunna se till att han får den vård och den psykiatriska hjälp som han faktiskt är i behov av.

Fredrick Federley.

Uppmanade du Federley att lämna politiken?

– Vi har haft många samtal om de allvarliga uppgifter som har kommit fram. Bara efter någon dag insåg vi att han hade en väldigt svår psykisk ohälsa som krävde akut sjukvård, så vi pratade aldrig om Fredricks politiska framtid på det sättet. Vi skulle avvakta tills han blev mer stadig och kunde föra de här ingående samtalen. Innan dess hann Fredrick lämna sina politiska uppdrag, och det tycker jag är klokt.

Kunde centerledningen ha agerat annorlunda?

– Nej, jag tycker att vi har agerat snabbt och resolut. Både jag och partisekreteraren hade allvarliga samtal med honom redan på måndagseftermiddagen och de kommande dagarna. Allt som vi gör kan vi inte heller berätta om.

Har du pratat med Federley efter avgången?

– Ja, jag har pratat med Fredrick Federley både innan han lämnade och nu efteråt.

Har du träffat honom?

– Nej, inte under hela hösten.

Har näthatet mot dig vuxit i samband med händelserna kring Federley?

– Det har jag svårt att bedöma. Jag tror att det är konstant under mina snart tio år som partiledare, säger Annie Lööf.

 

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Federley lämnar politiken: ”En personlig tragedi”

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Fredrick Federley

Annie Lööf

Psykisk ohälsa