Peter Lundgren

Lundgren inför rätta om misstänkta ofredandet

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

I dag inleds rättegången mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren.

Han står åtalad för att sexuellt ha ofredat en partikamrat, en händelse han själv inte anser borde vara ett ärende för rättsväsendet.

– Jag tog henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte och dansa, det är allt, säger han till polisen.

Skriv inlägg
 • Erik Wiman

  Förhandlingen avslutas. Tingsrätten avkunnar dom den 28 oktober.

 • Erik Wiman

  Därmed avslutas advokatens slutplädering i målet.

 • Erik Wiman

  Om vi går till den juridiska frågan så är den väldigt intressant eftersom vi måste tillmäta vuxna personer en rätt att bestämma hur ens egen kropp ska beröras. Det gäller ens sexuella självbestämmande rätt. Den har vi från det att vi är 15 år. Vi kan antingen godkänna ett berörande eller säga nej.

  Här saknas en målsägande som håller med åklagaren. Man måste börja med målsägarens upplevelse av det som hänt? Är det en kränkning eller inte en kränkning. Eftersom hon säger att hon inte är ofredad finns det ingenting som kan leda fram till en fällande dom av Peter Lundgren.

 • Erik Wiman

  Advokaten.

  Den som har blivit mest smutskastad är Peter Lundgren. Han har varit så tillmötesgående han har kunnat vara mot media. Kristina Winberg har en anledning att berätta en komprometterande uppgift om Peter Lundgren. Hon kunde därigenom komma högre upp på partiets vallista. Varför dök den här filmen annars upp just inför EU-valet?

 • Erik Wiman

  Dags för advokatens plädering:

  Frågan är nu om åklagaren har kunnat bevisa det hon säger. Nej, hon är väldigt fokuserad vid förundersökningen, men det viktiga är vad som sägs i rätten och vad målsäganden säger i rätten.

  Målsäganden känner sig inte ofredad eller kränkt, hade hon gjort det hade hon reagerat.

  Jag menar att åklagaren inte har lyckats styrka det hon säger att Peter Lundgren har gjort.

Festen, som i polisförhör har beskrivits som ”blöt”, hölls på ett hotellrum i Nacka Strand i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018. Det misstänkta sexuella övergreppet avslöjades av Expressen. I en bandinspelning som tidningen kunde publicera hörs kvinnan säga:

– Han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick sån panik, jag fick panik.

Kvinnan själv har inte gjort anmälan mot Lundgren och har inte heller velat delta i utredningen. På varje fråga från förhörsledaren svarar hon varianter på ”inga kommentarer”.

Peter Lundgren själv medger att han tagit kvinnan på brösten, men vill förminska händelsen.

”För mig har det stått klart från allra första stund att detta inte är en fråga för svenskt rättsväsende, en hållning jag vidhåller även nu, när vittnesmål inkommit men också efter förhör med målsägande. Inga oegentligheter har helt enkelt skett,” har han tidigare svarat i ett mejl till Aftonbladet.

I förhör med polisen vill Lundgren mena att det var kvinnan som först flirtade med honom på ett utmanande sätt.

– Hon lutade sig fram mot mig och flirtade lite och då tog jag henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte och dansa.

Peter Lundgren anländer till rättegången.

Förundersökningsledaren frågar i ett förhör vad Lundgren hade för avsikt när han stack in händerna under kvinnans kläder.

– Det fanns ingen avsikt på något vis ifrån min sida, svarar han.

– Jag håller henne runt midjan och hon skjuter fram brösten och blinkar åt mig och ja, det är som jag säger, det… i efterhand så hade väl såklart varit bättre och druckit Ramlösa.

När polisen återger Lundgrens version av händelsen för kvinnan tror hon inte på att han kan ha uttryckt sig så. I övrigt vill hon inte kommentera hans version.

Händelsen på hotellrummet resulterade i en uppmärksammad video som Sverigedemokraterna publicerade. I den sa Lundgren att han varit en dumbom och att han betett sig tölpaktigt. Samtidigt menar han att saken aldrig borde nåt offentligheten. Han skyller på den tidigare partivännen och kollegan i EU-parlamentet, Kristina Winberg.

– Det som ligger bakom hela den här affären är att Kristina Winberg har försökt och karaktärsmörda mig, mer eller mindre, för att vinna en bättre placering på EU-valslistan. Det är ett politiskt fulspel, säger han i polisförhör.

I samband med att det misstänkta ofredandet blev känt petades Winberg från Sverigedemokraternas EU-lista.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Peter Lundgren anländer till rättegången i Jönköping.
Publisert:

LÄS VIDARE

Rättegång mot SD-topp skjuts upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Lundgren

Kristina Winberg

Sverigedemokraterna

Jönköping