Tegnells ord om 1 juli-fasen: Besked inom kort

Fem faktorer avgör om Sverige kan lätta på restriktionerna om en vecka – den 1 juli.

Nu pekar allt åt rätt håll.

– Vi lämnar besked inom kort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I maj presenterade regeringen en plan för hur åtgärder mot coronaviruset kan anpassas. Det är en samlad bedömning av det aktuella läget och det troliga framtidsläget som i slutändan avgör vilken anpassningsnivå som landet befinner sig på. 

Folkhälsomyndigheten väger in följande i den samlande bedömningen: smittspridning, belastning på vården på grund av covid-19, vaccinationstäckning samt hur stabil utvecklingen är.

I dag ser Sverige ut att vara på väg att nå alla kriterier som krävs för Folkhälsomyndighetens nivå 2 som är tänkt ska börja införas den 1 juli.

Under 70 på IVA

Smittspridningen minskar och 14-dagarsincidensen är enligt de senaste siffrorna på 65 fall per 100 000 invånare. Hälften har fått en första dos vaccin mot covid-19 och tidigt på torsdagsmorgonen var det 70 personer som vårdades på iva.

Ett av kriterierna för nästa nivå i regeringens plan för att avveckla restriktionerna är att antalet patienter som intensivvårdas på grund av coronaviruset är under 70.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser en sjunkande smittspridning och att den kommer att fortsätta.

– Än så länge är det en stabil smittspridning och det tror vi kommer att fortsätta. Men det är därför vi lägger de slutgiltiga besluten så sent som möjligt, för att vi ska känna oss säkra och inte behöva backa. Vi ska känna oss trygga med att gå in i nästa nivå, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Tegnell: Inte långt ifrån

Statsepidemiologen tror inte vi är långt ifrån att gå in i nivå 2 – som är beräknad till den 1 juli.

– Jag tror inte vi är speciellt långt ifrån. Vi kommunicerar det när vi känner oss trygga med att vi är på väg dit, säger Anders Tegnell.

Niklas Arnberg är virusforskare och inne på samma linje som Anders Tegnell. Han tror att anpassningen för nivå 2 kan ske som beräknat.

– Jag tycker det är bra läge nu att lätta på restriktionerna givet den kraftigt sjunkande smittspridningen som vi har. Vi har även bra snurr på vaccinationerna och kan räkna med fortsatt minskad smittspridning fastän vi öppnar upp litegrann och fortsätter:

– Det är hyfsat stor sannolikhet eftersom vi möter kriterierna eller att vi är på väg att möta kriterierna.

Samtidigt har deltavarianten dykt upp i Sverige.

– Även om den är lite mer smittsam än de andra varianterna så är det ändå så att den varianten smittar mindre nu när det är sommar än när det är vinter. Vi kan väl få ett litet utbrott av varianten men jag tror att vi klarar att tackla det med lokala restriktioner, säger Niklas Arnberg.

Niklas Arnberg, virusforskare.
Niklas Arnberg, virusforskare.
Publisert:

LÄS VIDARE