Annie Lööfs krav efter C:s besked: Vill se ett förnyat Januariavtal

Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion.

Nu vill Annie Lööf se ett förnyat Januariavtal med liberala reformer till hösten.

– Vi tycker att vi ska gå vidare och förnya Januariavtalet så vi kan genomföra vår politik på andra områden, säger Centerledaren Annie Lööf till Aftonbladet.

Frågan om fri hyressättning i nyproduktion har satt svensk politik i lås. Frågan som framför allt drevs av Centerpartiet har partiledaren Annie Lööf nu backat ifrån.

Det meddelade hon på onsdagen, två dagar efter att statsminister Stefan Löfven (S) fälldes i misstroendeomröstningen i riksdagen. Bakgrunden och den avgörande faktorn var just punkt 44 i Januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet om fri hyressättning i nyproduktion.

Varför kommer beskedet nu efter misstroendeomröstningen?

– Jag kan konstatera att frågan kring fri hyressättning i nyproduktion är politisk död i dagsläget. Det finns ingen majoritet i riksdagen för förslaget. Jag har känt in den parlamentariska verkligheten och förslaget ligger därför inte på bordet längre, säger Annie Lööf.

Centerledaren Annie Lööf gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.
Centerledaren Annie Lööf gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

Vill se ett förnyat Januariavtal

Hon understryker att hon till hösten vill se mer liberala reformer – genom ett förnyat avtal mellan de fyra samarbetspartierna.

Partiet vill att höstbudgeten ska innehålla rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare – istället för att satsa på hyresförslaget.

– Vi tycker fortsatt att det är en viktig reform men vi inser fakta och tycker istället att vi ska gå vidare och förnya Januariavtalet så att vi kan genomföra vår politik på andra områden, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Det bästa sättet att genomföra liberal politik till hösten är genom Januariavtalet och vi hoppas att Liberalerna väljer att komma tillbaka.

L vill se en borgerlig regering

Samtidigt har Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni sagt att de verkar för en borgerlig regering. Efter måndagens misstroendeomröstning mot Stefan Löfven sa Sabuni att det inte längre finns något Januariavtal.

– Jag har berättat för Sabuni och Liberalerna att Centerpartiet vill se ett förnyat Januariavtal.

I SVT:s Aktuellt säger Annie Lööf på onsdagskvällen att hon hoppas att Sabuni tänker igenom Centerpartiets förslag om ett förnyat avtal.

– Jag tycker att de ska ta några dagar till att begrunda det här. Det är en möjlighet till ett fortsatt samarbete där vi kan få igenom en liberal politik, säger hon, och fortsätter:

– Jag har haft kontakt med alla partiledare i januariavtalet, även Sabuni. Men Liberalerna har ännu inte meddelat något, de har bara skrivit en kommentar på Twitter. Nu är frågan om Liberalerna tycker att det är värt att de tar Sverige till ett extraval på det här.

DAILY P̶u̶n̶k̶t̶ ̶4̶4̶

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE