Hemliga grupper vill skapa valkaos i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

NEW YORK. USA-valet är under attack från hemliga grupper i flera länder.

Nu varnar it-jätten Microsoft för nya försök att skapa kaos.

”Vi är redo”, uppger Joe Bidens stab.

Det är en rejäl brandfackla som Microsoft kastar in i den redan skakiga amerikanska valrörelsen. Landet är indraget i en plågsam debatt om huruvida fusk ska kunna undvikas i den omfattande poströstning som kommer ske på grund av pandemin.

Det slutgiltiga resultatet i valet, som hålls om mindre än två månader, väntas bli försenat eftersom rekordmånga kommer nobba vallokalen och i stället skicka sin röst med post. Det öppnar för möjligheter att skapa kaos med desinformationskampanjer, vilket amerikanska underrättelsetjänsten redan varnat för.

Foto: Carolyn Kaster / TT

Rysk kvinna åtalad

Social oro i och med pandemins härjningar och protester och upplopp kring polisvåld och diskriminering tros också kunna utnyttjas av utländska grupper som på alla sätt försöker skapa politiska instabilitet i USA för egna syften.

En rysk kvinna har redan åtalats av det amerikanska justitiedepartementet för ”en omfattande plan att så tvivel i den amerikanska politiska processen” efter påverkanskampanjer under mellanårsvalet 2018.

Nu meddelar it-jätten Microsoft att de upptäckt omfattande försök av utländska hackare att påverka utgången i årets strid mellan Donald Trump och Joe Biden. Det rör sig om grupper av hackare som opererar från Kina, Ryssland och Iran. De har avslöjats med att försöka bryta sig in i båda de politiska kampanjerna.

”Den aktivitet vi tillkännager i dag visar klart att utländska grupper har intensifierat sina försök i att påverka valet 2020”, varnar Microsoft på sin hemsida.

Samma ryska hackergrupp som ansågs vara ansvariga för attackerna mot den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton för fyra år sedan uppges fortfarande vara aktiv. Och denna gång har gruppen riktat in sig på både Demokraterna och Republikanerna.

Foto: Evan Vucci / TT
Donald Trump.

Tre grupper pekas ut

Microsoft uppger att ryssarnas taktik har utvecklats sedan 2016 och att de inkluderar automatiserade så kallade ”brute force”-attacker, där de genom olika algoritmer får fram lösenorden till olika konton.

Attackerna bryts ner till tre grupper, som alla har hemvist i olika länder:

Strontium. Den ryska hackergruppen som enligt rapporten har riktat in sig på mer än 200 organisationer. Det handlar om politiska konsulter, valarbetare, de nationella partiorganisationerna och lobbygrupper åt bägge partierna. Det handlar även om organisationer i Europa.

Zirconium. De kinesiska hackarna ska ha utfört en cyberattack mot personer inom Joe Bidens kampanj och minst en person som tidigare associerats med Donald Trumps administration.

Phosphorous. Den iranska gruppen ska mellan maj och juni 2020 ha försökt logga in på konton som tillhör tjänstemän inom Trumps administration och bland hans kampanjpersonal – men utan att lyckas.

Sedan tidigare har amerikansk underrättelsetjänst sagt att de har bevis för att just Ryssland försöker påverka valet till Joe Biden nackdel. Dessutom tillkännagav Facebook och Twitter i förra veckan att de stänger konton som de anser är en del av en rysk påverkanskampanj för att influera amerikaner. Även det en repris från 2016.

Varnar för mer kaos

Microsoft säger att majoriteten av dessa attacker har stoppats. Datorföretaget ska ha varnat de som utsatts för attackerna, och det amerikanska underrättelsetjänsten har informerats.

”Vi har förstått från inledningen av valrörelsen att vi skulle bli måltavla för sådana attacker och vi är redo för dem. Biden-kampanjen tar cybersäkerhet på allvar och vi kommer fortsätta vara uppmärksamma på dessa hot”, skriver Joe Bidens stab i ett uttalande.

Microsoft uppmanar nu valmyndigheter i USA att skärpa säkerheten och förbereda sig på att det kommer komma fler försök att skapa kaos innan valdagen 3 november.

Publicerad: