Mer kameraövervakning på gång i centrala Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

NYHETER

Uppsala kommun ska sätta upp nya övervakningskameror på tre platser i centrala Uppsala.

Men vid två av dem får kommunen inte tillstånd att ha igång kamerorna dygnet runt – vilket den nu överklagar för andra gången.

Uppsala kommun vill ha övervakningskameror vid Stora torget.
Foto: Magnus Jansson Klarin
Uppsala kommun vill ha övervakningskameror vid Stora torget.

Kommuner behöver inte ansöka om tillstånd för kamerabevakning i brottsförebyggande syfte vid stationer och hållplatser, vilket gör att Uppsala kommun kan sätta upp övervakningskameror framför Resecentrum utan Datainspektionens godkännande.

Samma generösa regler gäller inte för platser som Stora torget och Påvel Snickares gränd där kommunen också vill sätta upp kameror, men möter motstånd. Av både Datainspektionen och Förvaltningsrätten.

Vill ha övervakning dagtid

Datainspektionen gav först kommunen rätt att ha igång kameror alla dagar mellan klockan 20 och 06, vilket Förvaltningsrätten sedan ändrade efter att kommunen överklagat beslutet. Rätten ansåg att kommunen kan få sätta igång igång kamerorna redan klockan 15 i stället för 20. Men kommunen är fortfarande inte nöjd.

– Kamerabevakning är ett viktigt verktyg för polisen och rättsväsendet för att lagföra fler som begår brott oavsett tidpunkt på dygnet. Det är bra att vi nu fått ett delvis utökat tillstånd men vi är inte nöjda förrän kamerabevakning kan ske dygnet runt och överklagar därmed beslutet igen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE