Publicerad:
Uppdaterad:

Ökad rörelse bland folk oroar Malmö kommun

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Presskonferens i Malmö med anledning av nya regionala coronarestriktioner i Skåne. Från vänster: Per-Erik Ebbeståhl, stadskontoret, Anne Mattsson, kulturförvaltningen, och Johan Hermansson, fritidsförvaltningen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Presskonferens i Malmö med anledning av nya regionala coronarestriktioner i Skåne. Från vänster: Per-Erik Ebbeståhl, stadskontoret, Anne Mattsson, kulturförvaltningen, och Johan Hermansson, fritidsförvaltningen.

Malmöborna rör sig mer i samhället än före coronapandemin.

Nu är kommunen orolig inför de stora shoppinghelgerna i vinter.

– Lyckas vi inte hålla nere smittspridningen till de helgerna kommer vi att ha allvarliga utmaningar, säger ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Via färsk datatrafik från operatören Telia kan Malmö stad visa att människors rörelser i vissa områden i kommunen har ökat i september i år jämfört med samma månad i fjol. Trots att det hösten 2020 pågår en pandemi.

– Vi kan inte gå tillbaka på samma sätt till ett liv som vi hade hösten 2019, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad, på en pressträff.

"En stor oro"

Kartläggningen visar att människor med svenska mobilabonnemang var bättre på att följa myndigheternas råd och rekommendationer när coronapandemin bröt ut i våras.

I exempelvis Hyllieområdet – där köpcentrumet Emporia och Malmö arena ligger – var det 24 procent färre besökare i maj i år jämfört med samma månad 2019. I september 2020 har det i stället skett en ökning med tre procent jämfört med samma månad i fjol.

– Det finns en stor oro inför helgerna som kommer. Exempelvis Black Friday, som ju är en storhelg när det gäller kommers och handel. Och sedan har vi hela julhandeln och mellandagsrean. Lyckas vi inte hålla nere smittspridningen till de helgerna kommer vi att ha allvarliga utmaningar, säger Ebbeståhl.

Liknande mönster finns för exempelvis områden kring Gustaf Adolfs torg, Lilla torg och Möllevångstorget där det finns många restauranger och uteställen.

– På helgerna beter vi oss i princip som innan coronan när det gäller nöjeslivet, säger Ebbeståhl.

Stänga gymnasieskolor?

Malmö stad har en dialog med köpcentrum i kommunen kring hur man exempelvis kan arbeta med att minska trängseln, men Ebbeståhl framhåller även den enskildes ansvar.

– Det här är en allvarlig situation. De närmaste veckorna kommer att vara avgörande för vilken riktning det tar i Skåne.

Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten, i samråd med det regionala smittskyddet, om skärpta allmänna råd i Skåne på grund av en ökad smittspridning och ett ökat tryck på sjukvården.

Malmö stad har inte beslutat om några stora restriktioner i sin verksamhet, men det utreds om gymnasieskolorna precis som i våras ska ha distansundervisning. Besked om hur det blir kommer senare i veckan.

Besök tillåts

– Gymnasieförvaltningen tittar just nu på den frågan. Vi har den lilla förmånen att det just nu är höstlov, så man kan verkligen jobba igenom frågan innan man fattar beslut, säger Ebbeståhl.

I andra skånska kommuner har man beslutat om att återinföra besöksförbudet på särskilda boenden, men det är ännu inte aktuellt i Malmö.

– Vi följer utvecklingen. Som vi ser nu är det inte ett område där vi har ett akut eller aktuellt problem.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN