Coronapandemin

Stjärnkrögarna om alkoholstoppet: Knivstick i ryggen

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Regeringen vill förbjuda alkoholförsäljning på krogen efter klockan 22.

För den redan blödande restaurangbranschen betyder det ytterligare intäktsförluster.

– Stefan Löfven skickar en signal om att krogen är en farlig plats, men lämnar oss helt utan ekonomisk hjälp, säger stjärnkocken Tareq Taylor.

Kändiskocken Melker Andersson står i köket och förbereder mat inför kvällens servering, när Aftonbladet når honom. Han står bakom flera kända krogar i Stockholm, bland annat F-12 gruppen, Vigårda och Miss Voon.

Han säger att han på ett sätt inte är förvånad över regeringens beslut men att det samtidigt kommer som en chock.

– För branschen är det ett knivstick i ryggen. Jag är faktiskt mållös.

Melker Andersson.

Det är ingen hemlighet att krogarna har haft det tufft under pandemin. Med hjälp av stöd från regeringen och korttidspermitteringar har de kunnat överleva, säger han.

– Men det här, detta är en hela annan nivå av restriktioner. Vi tappar enorma pengar på alkoholförsäljningsstoppet. Det begränsar oss också från att sälja mat efter 22 eftersom vi måste stänga 22.30.

– Nu är det upp upp till bevis, om regeringen inte ger oss ytterligare stöttning kommer många restauranger att gå i konkurs.

Melker Andersson säger att stämningen är tung på restaurang Smak, där han nu är.

– Jag ser att folk börjar hänga med huvudet och tappar sin energi, det är inte bra. Jag vill göra allt för att rädda min personal och bolagen.

Tareq Taylor: Signal att krogen är farlig

– Det är pinsamt av regeringen att slå undan benen på de flesta utan att kunna matcha åtgärderna med ett stödpaket för de branscher som redan är utsatta, säger stjärnkocken Tareq Taylor.

Han är tydlig med att säga att han inte har något emot alkoholförbudet i sig, han vill självklart också att smittspridningen ska minska.

– Det är signalen man skickar till folk som man inte får glömma bort och den säger att krogen är en farlig plats. Det är den inte, nattklubbarna däremot, det kan jag förstå.

Tareq Taylor.

Han berättar att folk nu ringer och avbokar till höger och vänster eftersom de är rädda.

– Så var det inte innan Stefan Löfven sa detta. Han har stort inflytande och folket lyder. Vi är alla i den här krisen. Gemensamt ska vi ta hand om smittspridningen men vi är helt ensamma att ta hand om ekonomin. Put your money where your mouth is, lyder ett uttryck.

Tareq Taylor säger att de stödpaket som finns nu inte räcker – på långa vägar.

– Vi är helt beroende av kunden eftersom vi utför en tjänst. Och det är inte restaurangbranschen ensam om. Vi har inga hyreslättnader som vi hade i våras, vi har ett omställningsstöd som är retroaktivt och det är en pytteliten del som bara gynnar gigantiska företag – inte mindre restauranger och krogar.

De tre månader som alkoholstoppet ska gälla är en lång tid och Tareq Taylor har svårt att se hur branschen ska klara sig.

– Jag är så upprörd över att man gör detta utan att ha tittat i backspegeln. De vet ju sen i våras vilka branscher som tydligt tagit skada. Ska man avråda folk från att gå på restaurang måste de ha ett ordentligt stödpaket. Sorgligt är vad det är.

Johan Jureskog.

Johan Jureskog: Värsta slaget hittills

Även kocken Johan Jureskog, som äger flera restauranger i Stockholm, säger att han är upprörd och ledsen över beslutet.

– För senast två veckor sedan sa regeringen att smittspridningen inte alls sker på restaurang. Och nu får man det här som ett slag under bältet, det värsta hittills. Det är helt sjukt, säger han.

Han tycker att regeringen, i sitt försök att komma åt nattklubbarna, har tagit ett beslut utan att förstå hur restaurangbranschen fungerar.

– De tycker att de har satt en sen gräns klockan tio. Elva hade varit okej. Men med det här förlorar vi 30 procent rakt av. Vi kan inte ta emot gäster efter klockan åtta för då hinner de inte äta klart.

December är den månad då många i branschen räknat med att kunna ta igen inkomstbortfallet från tidigare i år, säger Jureskog.

– Sedan är det mörka januari och då är det redan dåligt som det är vår bransch. Kom igen nu, vakna Stefan Löfven. Det här katastrof.

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Alkoholstopp efter klockan 22

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Melker Andersson

Johan Jureskog

Tareq Taylor

Hotell & restaurang

Coronaviruset