Biden lovar skydda Ukraina mot rysk aggression

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-06-14

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade hoppats på att få träffa USA:s president Joe Biden innan denne träffar Rysslands president Vladimir Putin på onsdag.

I samband med måndagens Natomöte i Bryssel lovade USA:s president Joe Biden att värna Ukrainas territoriella integritet – men påpekade samtidigt att ett ukrainskt medlemskap i Nato kräver att landet först kavlar upp ärmarna mot inhemsk korruption.

– Faktum är att de fortfarande måste bekämpa korruption, sade Joe Biden på en presskonferens efter toppmötet.

Han lade sedan till:

– Under tiden så kommer vi göra allt vi kan för att Ukraina ska kunna stå emot rysk aggression och upprätthålla sin fysiska säkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterade för sin del under en pressträff i huvudstaden Kiev att hans konfliktdrabbade land ”varje dag” bevisade att det vara redo att bli medlem i Nato.

USA har varit Ukrainas mäktigaste allierade sedan den ryska annekteringen av Krim och frågan väntas stå på dagordningen när Biden på onsdag träffa sin ryske kollega Vladimir Putin i Genève.

Inför det mötet uttryckte Volodymyr Zelenskyj också besvikelse över att den amerikanske presidenten inte möter honom före han träffar Putin. Zelenskyj har i stället fått en inbjudan till Vita huset i juli i år.