Sex åtalas efter skjutningar i Gävle

Av:  TT

Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.
Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.

Sex personer mellan 17 och 28 år åtalas för flera våldsbrott begångna i Gävle och Uppsala i somras. Bland åtalspunkterna finns bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle.

Dessutom väcks åtal även för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olaglig befattning av falska pengar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Brottsligheten ska ha haft koppling till en konflikt mellan två löst sammansatta kriminella nätverk i Gävle. Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig avlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering.

Men mordplanerna ska inte ha blivit verklighet eftersom polisen stoppade och grep tre personer på E4:a norr om Uppsala.

"Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner", säger kammaråklagare Joakim Johansson, som har lett förundersökningen, enligt pressmeddelandet.

Huvudförhandlingen i målet är planerad att starta den 18 mars i Gävle tingsrätt och pågå i 20 dagar.

Publisert: