Sverige: Mer FN-bistånd till Jemen – men ej nog

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.

NYHETER

Sverige hjälpte till att samla ihop 1,7 miljarder dollar från ett 40-tal länder för att stävja en hotande hungerkatastrof i krigets Jemen.

Men FN:s generalsekreterare António Guterres är besviken på den utlovade summan.

Sverige och Schweiz var värdar för måndagens internationella givarkonferens för Jemen, som ledde till att det 40-tal länder som deltog lovade att bidra med sammanlagt 1,7 miljarder dollar, motsvarande 14,4 miljarder kronor.

– Det är betydligt mer än förra året, mer än vad vi kanske hade vågat hoppas på, men fortsatt betydligt mindre än de 3,5 miljarder dollar som FN hade begärt, säger biståndsminister Olsson Fridh till TT.

Stridande länder deltog

Sverige bidrar med 262 miljoner kronor som ska betalas ut före månadsskiftet. Olsson Fridh säger att Sverige kan komma att bistå med mer pengar till Jemen innan året är slut.

– Vi tillsammans med Sida följer utvecklingen, och det finns utrymme att under året förstärka de här insatserna, säger Olsson Fridh.

Biståndsministern lyfter fram att Förenade arabemiraten och Saudiarabien, som strider på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget, deltog i givarkonferensen.

– Det möjliggör för oss att få en bättre koordinerad insats för att få ut mat, mediciner och grundläggande hälsa till de miljoner som nu lider i Jemen. Förra året ställde sig de här länderna helt utanför den FN-ledda responsen, och det blev inte så bra. På det viset är det positivt att de är tillbaka, säger Olsson Fridh.

"Vilja och beslutsamhet"

Givarkonferensen ledde även fram till bred samsyn och större politisk enighet bland länderna som deltog, säger han.

– Jag tycker att man kunde höra det i ländernas anföranden i dag, att det finns vilja och beslutsamhet att vi måste försöka undvika svält ytterligare en gång i Jemen.

FN:s generalsekreterare António Guterres konstaterar i ett uttalande att det insamlade beloppet är otillfredsställande eftersom det är mindre än hälften av det begärda.

"Det bästa som kan sägas om i dag är att det utgör en handpenning. Jag vill tacka dem som var generösa, och jag har bett andra att återigen överväga vad de kan göra för att hjälpa till att avvärja den värsta svälten som världen har skådat på årtionden", säger Guterres.

Publicerad: