Skolaula övertänd – polisen misstänker mordbrand

Den anrika aulan i Sigtunaskolan humanistiska läroverket, där bland annat kungen tidigare har gått, är totalförstörd i en brand som rasat under natten.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det är verkligen jättetråkigt, det är där alla ceremonier sker, säger eleven Ahmed Al-Wahdani.

Den cirka hundra år gamla aulan tillhörande internatskolan i Sigtuna är totalförstörd. Larmet kom in som ett automatlarm runt klockan ett på natten till måndagen. Räddningstjänsten märkte då rök som kom från källaren, men branden tog snabbt grepp om den gamla träbyggnaden.

Strax efter klockan tre på natten hade branden spridit sig så pass mycket att byggnaden beskrivs som totalförstörd.

– Branden har spridit sig vidare, upp i konstruktionen. Byggnaden är övertänd och man har backat ut med rökdykarna för att försöka släcka den utifrån i stället och begränsa totalskadan, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör på Räddningscentralen Mitt.

Internatskolan i Sigtuna brinner
Internatskolan i Sigtuna brinner

Sorgligt inför studenten

18-åriga Ahmed Al-Wahdani ska ta studenten från läroverket i vår. Med tanke på pandemin har det inte gått att planera något större firande än, men eleverna hade hoppats få ta del av åtminstone en klassisk studenttradition.

– Det är i aulan vi har alla ceremonier. När man tar studenten så är det tillsammans med massa gamla studenter, 80-åringar kommer fram och vi firar tillsammans, säger han.

– Det är verkligen jättetråkigt.

Enligt polisen finns det ingen risk för personskador, fastän elevhemmen där vissa på heltidsinternat elever bor ligger några hundra meter ifrån den brinnande aulan. Skolans skador riskerar däremot att bli omfattande.

De meddelar också att de misstänker att branden är anlagd och att brandorsaken ska utredas.

Ahmed Al-Wahdani.
Ahmed Al-Wahdani.
Internatskolan i Sigtuna brinner
Internatskolan i Sigtuna brinner

Hotades nyligen

För bara några dagar sedan, torsdagen den 25 februari, riktades ett hot mot den anrika internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk.

Eleverna låstes in i sina klassrum och enligt uppgifter till Aftonbladet greps en ung man i närheten av skolan. Mannen i fråga var efterlyst eftersom han var på rymmen från rättspsykiatrin.

Ahmed Al-Wahdani behövde inte låsa in sig i torsdags, han var en av de elever som på grund av pandemin undervisades på distans den dagen. Men han var med när skolan hotades för ett år sedan. Det finns ingenting som tyder på att hoten hänger ihop med branden. Polisen ska göra en teknisk undersökning när branden väl lagt sig, men för Ahmed Al-Wahdani är det svårt att inte koppla ihop händelserna.

– Det känns så konstigt, det är svårt att beskriva. När man tänker på Sigtuna tänker man på hur det är en så gammal stad, med ruinerna och kyrkan. Att sånt här ska ske känns lite udda faktiskt, säger han.

Under måndagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats för eftersläckningsarbete.

– Vi håller på att trappa ner där nu, vi kommer att ha bevakning kvar här sen får polisen göra sitt. Det kommer att ta ett tag innan det är släckt, det är en gammal byggnad med mycket virke, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Sigtuna Brandförsvar.

Brand i Sigtuna.
Brand i Sigtuna.

Kungens gamla skola

Skolan som grundades för nästan 100 år sedan är bland annat kung Carl XVI Gustafs gamla skola. Andra kända alumner på skolan är Olof Palme och Povel Ramel.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, säger att kungen är informerad om branden.

”Det är fruktansvärt och jättetråkigt. Kungen fick tidigt i morse information om om att SSHL:s aula har brunnit ner” skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Skolan hotades för bara några dagar sedan.
Skolan hotades för bara några dagar sedan.
Skolans aula är övertänd.
Skolans aula är övertänd.
Publisert:

LÄS VIDARE