Coronapandemin

Vaccinexperten: Stor chans att vi använder Astra Zeneca igen

Ska ses som säkert, säger professor Ali Mirazimi

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Blodproppar och blödningar som uppkommer efter vaccinering kan lika gärna uppkomma om man blir sjuk i covid-19.

Därför är vaccinexperten Ali Mirazimi trygg med de vaccin som finns i dag.

– Om du inte tar vaccinet och får covid-19 så kanske du också får dessa biverkningar, säger han.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har redan avfärdat risken med just blodproppar till följd av vaccin från Astra Zeneca. Men riskerna med blodproppar, tromboser, i kombination med låga nivåer blodplättar, trombocytopeni, utreds fortfarande. Besked väntas komma i morgon, torsdag.

Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, är sannolikheten stor att vi snart kan återuppta vaccineringen med Astra Zenecas preparat. Vaccin som godkänts av EMA ska anses som säkra. Men under vaccinens testfas så baseras studien på cirka 50 000 personer.

– När vi sen kommer upp i siffror runt miljonen så kommer några konstiga biverkningar att rapporteras. Då får vi kolla upp om det hänger ihop med vaccinen eller inte, och utifrån det måste vi värdera – är det värt den risken eller inte? säger Ali Mirazimi i en livechatt med Aftonbladets läsare.

Samma biverkningar

Men vaccinet från Astra Zeneca måste ändå anses vara säkert. Kopplingen mellan trombocytopeni och vaccinet har fortfarande inte säkerställts.

– Astra Zenecas vaccin används i England, som hunnit vaccinera över en miljon personer. Där har vi inte sett några konstiga biverkningar, säger Ali Mirazimi.

Virusforskaren professor Ali Mirazimi.

Men de inrapporterade biverkningarna följer inget tydligt mönster baserat på vilket företag som tillverkat vaccinet. Man har till exempel sett blodproppar rapporteras in även bland de som fått Pfizers vaccin.

– Tar man bort namnen och bara visar listan på biverkningar kan man inte skilja vaccinen emellan, säger Ali Mirazimi.

Och riskerna som biverkningarna med blodproppar och låga nivåer blodplättar skulle kunna innebära, om de visar sig ha koppling till vaccinen, är likadana som riskerna med covid-19.

– Så det är inget nytt. Om du inte tar vaccinet och kanske får covid-19 så kan du också få dessa biverkningar. Det handlar om balans, säger Ali Mirazimi.

Går troligtvis att blanda vaccin

Om den europeiska läkemedelsmyndigheten ändå tar beslut att vi bör avbryta användandet av vaccin från Astra Zeneca kommer de som redan fått sin första dos troligtvis kunna få sin andra dos av ett annat märke.

– Om vi inte kan fortsätta vaccinera med Astra så kan man få sin andra boost med de andra vaccinen som finns i marknaden hos oss. Lösningar finns, säger Ali Mirazimi.

Man kan alltså blanda vaccin?

– Det pågår såna forskningsstudier och det teoretiska svaret är enkelt: ja. Men mer tester krävs, säger han.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Ali Mirazimi

Vaccin

Covid-19

Coronaviruset

Astra Zeneca