Kvinnohälsa

Stockholmsklinik utför "oskuldsoperationer"

Av: 

TT

Nej, någon mödomshinna finns inte hos kvinnor. Arkivbild.
Nej, någon mödomshinna finns inte hos kvinnor. Arkivbild.

NYHETER

En klinik i Stockholm utför operationer på kvinnor som kliniken kallar reparation av mödomshinnan, trots att någon sådan hinna egentligen inte finns, skriver RFSU:s tidning Ottar.

Kvinnor som lever i hedersrelaterade kulturer lockas att låta operera sig för att de ska anses vara oskulder på bröllopsnatten. Men hinnan som kliniken säger sig "reparera" är ingen medicinsk realitet. I stället finns en slidkrans av slemhinneveck, som mycket sällan täcker hela slidmynningen.

– Som läkare är det oerhört oetiskt att agera helt emot aktuell vetenskap och hävda att mödomshinnan ens existerar. Det innebär också att man fortsätter att reproducera den normen, säger Bita Eshraghi, gynekolog och biträdande överläkare på Amel-mottagningen, till Ottar.

Hon är kritisk till att kliniken tjänar pengar på operationerna.

– Vi skulle inte heller sy ihop blygdläpparna på en kvinna, som vid en faraonisk könsstympning, för att det är något som krävs inför giftermålet i vissa kulturer. Vem ska stå upp för de här kvinnornas rättigheter om inte ens vi som vårdpersonal gör det?, säger Bita Eshraghi till Ottar.

Ottar har talat med den aktuella kliniken, som uppger att syftet med operationerna är att stödja kvinnor som känner en stark rädsla.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnohälsa

Stockholm

RFSU