Blinken pressade Kina i premiärsamtal

Av: TT

Publicerad:
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken.

NYHETER

USA:s utrikesminister Antony Blinken har tagit upp frågan om hur Kina behandlar minoritetsgruppen uigurer, tibetaner och Hongkong i sitt första samtal med den kinesiske toppdiplomaten Yang Jiechi.

Kina försvarade sin politik i telefonsamtalet, som var det första mellan toppolitiker i de två länderna sedan Joe Biden blev president i USA.

"Jag klargjorde att USA kommer att försvara våra nationella intressen, stå upp för våra demokratiska värderingar och hålla Peking ansvarigt för dess missbruk av det internationella systemet", skriver Blinken på Twitter.

Blinken pressade även Kina att stämma in i det internationella samfundets fördömande av militärkuppen i Myanmar, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.

Yang Jiechi underströk under samtalet att Hongkong, Xinjiang och Tibet är kinesisk inrikespolitik, som utomstående inte har med att göra. Han uppmanade USA att "rätta till misstag" som begåtts de senaste åren, uppger Kinas ambassad i USA i ett uttalande.

Han ska även ha uppmanat Washington att strikt följa principen om "ett Kina", vilket innebär att erkänna Taiwan som en del av Kina. Den frågan är enligt Yang Jiechi den viktigaste och mest känsliga när det gäller relationen med USA.

Publicerad: