Korsningen där Floyd dödades öppnas igen

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-06-04

I över ett år har korsningen i Minneapolis, där 46-årige George Floyd dödades av en polisman, varit avstängd.

Nu har staden bestämt att det är dags att åter släppa på trafiken.

Korsningen mellan Chicago Avenue och 38:e gatan i Minneapolis heter numera George Floyd Square – det var här som Floyd dödades under ett uppmärksammat polisingripande den 25 maj i fjol. Korsningen har blivit en minnesplats, en symbol för rasismen och förtrycket av svarta i USA, och människorättsaktivister har krävt att polisreformer införs innan den öppnas igen.

Under torsdagen började betongfundamenten som har spärrat av området lyftas bort, liksom konstverk och blommor som folk har prytt området med. En del aktivister motsätter sig öppnandet och försökte stoppa gatuarbetarna när de började ta bort avspärrningarna.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey säger att det kommer ta flera dagar innan korsningen är helt öppen igen.

– Vi har en hel del förtroende som vi måste återuppbygga och det tänker vi göra, säger han på en presskonferens.

Konstverken som har fyllt korsningen kommer att bevaras, enligt staden – och en del blir kvar på platsen. En rondell har skapats runt en staty som har rests i korsningens mitt, föreställandes en knuten näve.

"Vi har gemensamt åtagit oss att upprätta ett permanent minnesmärke", skriver staden i ett uttalande och beskriver hur minnesmärket ska bli en plats för att läka såren efter rasmotsättningar.

Myndigheterna har länge velat häva avspärrningarna, men har inväntat rättegången mot polismannen Derek Chauvin, som dödade George Floyd. Chauvin dömdes i april och kommer att få sitt straff meddelat i slutet av juni.