Roberts hjälteinsats: Hjälpte vilsen uggleunge till sitt bo

När Robert Lindvall skulle snickra på sitt höloft fick hans dag en plötslig vändning.

På loftet satt en uggleunge, som kommit bort från sitt hem.

– Först trodde jag att min granne skojat med mig, säger han.

Robert Lindvall, från Dalby-Österberga utanför Uppsala, gjorde en ovanlig upptäckt häromveckan, när han skulle klättra upp på sitt höloft som han bygger om till en hemmabio.

I solen på träloftet satt en liten uggleunge.

– Först trodde jag att min granne skojat med mig och satt upp en konstgjord uggla där, men när jag kom nära såg jag att den rörde sig. Den var helt orädd, säger han.

Robert Lindvall med dottern Nea.
Robert Lindvall med dottern Nea.

Hittade boet – hjälpte ungen hem

Robert började ringa runt till olika djurorganisationer för att fråga om vad han skulle göra med uggleungen. Eftersom familjen har katter på gården, fanns en oro för att ugglan kunde komma till skada.

– Jag har ingen erfarenhet av ugglor och började jag ringa runt, men jag fick inget svar, säger han.

I stället tog han saken i egna händer. Det vill säga: satte på sig handskar, hittade boet och återförenade uggleungen med sitt bo.

– Till slut kunde vi lokalisera boet, så jag tog på mig handskar, stoppade ner ungen i en påse och la den i boet, säger Robert.

Uggleungen tog skydd på Roberts höloft, när den inte hittade hem.
Uggleungen tog skydd på Roberts höloft, när den inte hittade hem.

”Kul att få göra en insats”

För Robert var det första gången hittills som han fått se en levande uggleunge – och som det verkar, var det första gången som uggleungen såg en livs levande människa.

– Viltjouren ringde upp mig senare, eftersom jag lämnat en meddelande om ugglan. Han frågade mig om ugglan klapprat med näbben, men jag sa att den suttit helt stilla, säger Robert, och fortsätter:

– ”Då är du nog den första människan som ugglan sett”, sa han då, eftersom de i vanliga fall klapprar med näbben när de blir oroliga.

Robert säger att det ibland händer att de har ugglor på gården, men att de brukar vara större.

– Det hade regnat kraftigt dagarna innan jag hittade ugglan, och jag tror att den hade satt sig på loftet för att sola i värmen. Jag tittade till uggleungen nyss och den var inte kvar i boet, så förhoppningsvis har den lärt sig att flyga nu.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN