Coronapandemin

Förvirringen kring andra dosen: Går inte att boka

Risk för flaskhals om några veckor

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Samtidigt som Region Stockholm har släppt på massvaccinationer i fas 4 är det dags för många äldre i fas 2 att ta sin andra vaccinspruta.

Men trots att tidsgränsen närmar sig går det inte att boka in sig än.

– Vi har ju ett helt nytt system med att ge två doser, vi behöver göra det på rätt sätt, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare.

Stockholm öppnade upp för vaccination för fas 2, i början av april. Personer födda - 46 eller tidigare, framför allt de som fått Pfizer eller Moderna, närmar sig nu andra dosen och ett starkt skydd mot allvarlig covid-19.

De som fick den första sprutan på en vårdcentral fick tid för andra dosen redan vid vaccinationen, men för dem som bokade via app eller telefon och vaccinerade sig på ett vaccinationscenter är läget mer oklart.

Varken i Alltid öppet eller via telefon går det att boka in sig för dos 2, något som väckt oro hos många att de kan missa tidsgränsen, den tid det max får ta mellan doserna.

Det beror på att bokningen inte har öppnat än. Systemet är inte klart.

– Vi har fortfarande en liten tid kvar tills det är dags för de första i den fasen. Men det kommer att sjösättas i närtid, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Varför är det inte sjösatt än när folk står redo att boka?

– Dels lägger vi inte ut tider så långt fram i tiden så att man kan matcha med tider så långt fram. Vaccinleveranserna är på två veckors sikt och det är så lång framförhållning personalen kan ha.

Många svenskar har nu fått sin första spruta vaccin och väntar nu på den andra – den som ska göra skyddet fullvärdigt. Men det går ännu inte att boka tid för den i bokningsappen ”Alltid öppet”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Kan ha förvirrat ytterligare”

Massvaccinationer som görs årligen för säsongsinfluensan är regionen van vid, men den kräver bara en dos. Covidvaccinerna är nya och krångligare genom att de kräver två.

– Vi har ett helt nytt system med att ge två doser på det här sättet, som vi inte har gjort tidigare. Vi behöver göra det på rätt sätt och så att det är begripligt och enkelt.

Att många upplever det som förvirrande och känner sig stressade kan också bero på att tidsintervallet för när den andra sprutan ska tas kan ha ändrats sedan den första dosen, tror Magnus Thyberg.

– Det är viktigt att man tittar på intervallen och ser när det är dags, för den rekommendationen har ju ändrats. Intervallet för de olika vaccinen har blivit längre nu. Det kan ha förvirrat ytterligare, säger han.

Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, och Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Foto: Carl-Olof Zimmerman / Björn Lindahl

”Ska kännas stabil”

Pfizers vaccin ska tas tre till högst sex veckor efter första sprutan, Modernas mellan fyra och sex veckors mellanrum och Astra Zenecas med ett intervall på mellan 4 till 12 veckor, enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendation.

När bokningen öppnar kan Magnus Thyberg inte svara på men han säger att det är ”nära förestående”.

– Vi ska känna att funktionaliteten känns stabil och att den är enkel att använda. Det är flera olika vaccin och man ska ha det man fick vid första dosen oftast så det gäller att man har den funktionen och att det blir rätt.

Från Emma Spak på SKR har budskapet varit att regionerna är redo för massvaccinationerna och att det varit vaccinet som är bromsklossen. Det verkar inte som att ni är klara?

– Just i det här fallet passar det inte in, vi har en tid kvar tills det är dags för andra dosen. Det går inte att snabba upp. Vi ska ha välfungerande system när vi startar upp dem.

Nu har regionen öppnat upp för fas 4, den breda massvaccinationsfasen. Påverkar det möjligheten för fas 2 att få sina andra doser?

– Det här har vi redan planerat för redan från början. När man startar dos 1 måste man se att det finns tider för dos 2. Det har vi i planeringen hela tiden, hur många doser som måste ges varje vecka.

Riskerar det att bli en flaskhals när alla ska vaccineras samtidigt?

– Ja såklart, de veckor som vi har många dos 2 som ska ges så måste vi ge mindre dos 1. Vi ser att det ligger några veckor bort.

Organisationen av coronavaccinationen i Region Stockholm har fått kritik. Många väntar otåligt på sin spruta – samtidigt är det stundtals glest i vaccinationslokalerna. I söndags var över 1000 vaccinationstider var obokade vid Werlabs vaccinationscenter i Kistamässan.

Foto: Pontus Orre

I väntan på sprutan som ska skydda mot covid-19. Vid Fållan 10 i Slakthusområdet i Stockholm finns 100 anställda sjuksköterskor och 18 rum för vaccinering. De ska kunna ge 15000 sprutor i veckan vid full kapacitet.

Foto: MAGNUS WENNMAN

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan vaccinerade leva – kramas och träffa människor inomhus

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vård & omsorg

Region Stockholm

Covid-19

Vaccin