Nyheter

Dubbelt så många kan ha dött i covid globalt

Av: 

TT

Personal i skyddskläder kremerar döda som har avlidit i covid-19 i Nepals huvudstad Katmandu under onsdagen.

Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT

NYHETER

Mer än dubbelt så många än vad officiella siffror visar kan ha mist livet i sviterna av coronaviruset i världen. Den slutsatsen drar University of Washingtons institut för hälsoberäkningar och utvärdering (IHME) i en ny analys.

Forskarna har kommit fram till att nästan 6,9 miljoner människor har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, jämfört med de dryga 3,2 miljoner dödsfall som, enligt Johns Hopkins-universitetet, hittills har registrerats globalt.

Den rapporterade dödligheten är kraftigt kopplad till hur många covidtester som görs i ett land, enligt IHME.

– Om man inte testar särskilt mycket, så kommer man sannolikt att missa en massa coviddödsfall, säger IHME:s chef Christopher Murray.

Institutet tillhandahåller jämförbara mätningar över globala hälsofrågor. De har citerats av Vita huset och dess rapporter följs noga av folkhälsomyndigheter.

I sin senaste rapport har forskarna försökt beräkna det verkliga antalet coviddödsfall genom att ta fram hur många som troligtvis hade dött om det hade varit ett normalt år, baserat på hur många som dog innan pandemin, och sedan jämföra det med det faktiska antalet människor som har avlidit sedan viruset började spridas.

I USA, som är det hårdast drabbade landet sett till absoluta rapporterade dödssiffror, uppskattar forskarna att över 905 000 dödsfall kan kopplas till covid-19. Det är 56 procent fler än de 580 000 människor som har registrerats avlidna i covid-19 i landet, enligt Johns Hopkins-universitetets statistik.

Rapporten inkluderar endast dödsfall som är direkt orsakade av coronaviruset. Den inkluderar inte indirekta dödsfall som har orsakats av till exempel störningar i en hårt belastad sjukvård eller av andra samhällskonsekvenser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: