Skatteverket

33-åring dödförklarades av misstag

Av: 

TT

En man registrerades av misstag som död i folkbokföringen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

NYHETER

En 33-årig man i Göteborgsområdet dödförklarades av misstag efter att ha uppsökt akutvård för ett stukat finger, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen, som sökte vård början av april, upptäckte det hela efter ett par veckor då han fick ett brev adresserat till sitt eget dödsbo. Då hade id-handlingar, bank-id och liknande blivit ogiltiga.

Skatteverket har sedan dess kunnat annullera dödsförklaringen, men en polisanmälan om identitetskapning är upprättad mot läkaren som felaktigt dödförklarade mannen.

I fjol dödförklarades 23 personer felaktigt och enligt Skatteverket handlar det oftast om ett misstag från en myndighet eller ett misstänkt bedrägeriförsök.

– Det brukar upptäckas ganska omgående. Att sedan annullera det kan göras samma dag som vården bekräftar att det blivit fel. Så fort dödsbudet annullerats så går en avi ut i samhället. Så egentligen går det att rätta till det lika fort som det går att begå fel, Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning, till GP.

– Id-handlingar, resehandlingar, allt det där behöver skaffas på nytt. Det innebär att personen får en hel del att göra administrativt, tillägger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Lars, 64, knivhöggs i halsen: ”De räddade livet på mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket