Dan Eliasson begär att få lämna sin post

Dan Eliasson begär att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Det viktiga är inte jag som person”, skriver han.

Regeringen meddelar att de kommer att bevilja hans begäran.

Dan Eliasson har i dag haft möte med inrikesminister Mikael Damberg med anledning av generaldirektörens resa till Kanarieöarna under jul och nyår.

Mötet togs på Eliassons eget initiativ.

“Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget”, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Hörde av sig till Damberg

Dan Eliasson begärde att få lämna på onsdagen efter mötet med Mikael Damberg. Han vill inte bli intervjuad utan hänvisar till MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson.

– Dan Eliasson valde själv att höra av sig till inrikesministern i dag och resonera och diskutera sina möjligheter att fortsätta utföra sitt jobb och hur det här påverkar MSB, säger Morgan Olofsson.

– Han har kommit fram till slutsatsen att påverkan på både hans egen möjlighet att verka som generaldirektör för MSB:s och myndighetens uppdrag att utföra sitt viktiga uppdrag påverkas så kraftigt att han kommer till slutsatsen att han begär att få lämna som generaldirektör för MSB, säger Morgan Olofsson.

”Såg den som nödvändig”

Dan Eliasson menar att han har gjort ett noggrant övervägande när han gjort sin resa, uppger Morgan Olofsson.

– Han gjorde ett noggrant övervägande att prioritera familjen som fått stå tillbaka mycket, inte minst under det gångna året. Han såg därför resan som nödvändig för honom, säger Morgan Olofsson och fortsätter:

– Hans familj testades och de konstaterade att de inte är en del av en riskgrupp, då valde han att genomgöra den här resan. Han förstår de reaktioner som har varit och respekterar dem. Och förstår också att det blir en fokusförskjutning när vi behöver hantera pandemin.

Behåller lönen

Inrikesminister Mikael Damberg säger till Aftonbladet att han delar Eliassons bedömning och att regeringen kommer att bevilja hans begäran.

Eftersom Dan Eliasson har en tidsbegränsad anställning som myndighetschef kan regeringen inte säga upp honom. I stället kommer han att få nya arbetsuppgifter inom regeringskansliet, med bibehållen lön.

Kallade resan nödvändig

Dan Eliasson tillbringade sin jul- och nyårsledighet på Kanarieöarna – någonting som har väckt starka reaktioner på flera håll.

Eliasson har försvarat resan och kallat den nödvändig.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, har han tidigare sagt till Expressen som avslöjade resan.

Flera har krävt avgång

Flera partiledare kommenterar nu MSB-chefens avgång.

”Det här var verkligen inte en dag för tidigt”, skriver Sverigedemokraternas ledare Jimmies Åkesson på Twitter.

Redan i går meddelade både Moderaternas ledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch att de kräver MSB-chefens avgång.

”Det är uppenbart att Eliassons agerande har underminerat de råd och restriktioner som regeringen och ansvariga myndigheter kommunicerat att det svenska folket ska följa. Att en generaldirektör för en myndighet ansvarig för Sveriges krisberedskap agerade på det sättet var oförsvarligt”, skriver Ebba Busch i en kommentar till Aftonbladet.

Dan Eliasson smyger ut bakvägen.
Dan Eliasson smyger ut bakvägen.
Dan Eliasson på flygplatsen.
Dan Eliasson på flygplatsen.
Publisert: