S inte längre största parti: Har psykologisk effekt

Socialdemokraterna har tappat positionen som landets största parti.

I årets första väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop blir Moderaterna största parti, med några tiondelars marginal.

– Moderaterna är i en uppåtgående spiral, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

För Socialdemokraterna är mätningen en tråkig start på 2021. Partiet tappar 2 procentenheter jämfört med förra mätningen i december och får nu 23 procent av väljarstödet, vilket är det lägsta sedan i november. Det innebär också att coronaeffekten från våren 2020, då partiet fick 30,4 procent, nu är utraderad.

Coronaeffekten har under hösten och vintern istället blivit negativ.

– Under våren var det en chockstämning och människor slöt upp bakom regeringen, nu har vi fått en debatt om vad som är rätt eller fel. Coronakommissionens rapport tog sikte mot äldreomsorgen och var väldigt kritisk mot regeringens coronahantering, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Att flera ministrar och höga företrädare avslöjades med att julhandla och att resa utomlands i strid med de egna rekommendationerna har också straffat sig hos väljarna, enligt Nelsson.

Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar positionen som största parti.
Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar positionen som största parti.

”Finns en psykologisk effekt”

Moderaterna ligger stadigt i opinionen jämfört med mätningen i december och får 23,2 procent av väljarstödet. Det innebär att partiet, med liten marginal, intar positionen som landets största parti.

Något som inte hänt sedan maj 2016 då partiet fick 25,5 procent mot Socialdemokraternas 24,9.

– Rent statistiskt är de jämnstora. Men det är klart att det finns en psykologisk effekt. Moderaterna har haft en stadig uppgång med fem procentenheter sedan i våras och är i en uppåtgående spiral, säger Karin Nelsson.

Hon menar att det också har en psykologisk effekt på väljarna.

– Vi vet att väljarna byter parti och är rörliga. I tider av kris så blir det väldigt viktigt att visa att man har kontroll och lösningar som vanligt folk förstår. Moderaterna, och Ulf Kristersson, seglar upp som en oppositionsledare som har allt högre förtroende, säger hon.

Moderaterna är i en uppåtgående spiral.
Moderaterna är i en uppåtgående spiral.

Ny bottennivå för L

Moderaterna tar väljare från SD, KD och krisande L – som sätter ett nytt bottenrekord i mätningen med 2,3 procent, jämfört med 2,8 i december. Det är det sämsta resultatet någonsin för L i väljarbarometern.

– Det är väldigt illa. Vi har ju sett under lång tid att de legat stadigt under 4-procentspärren. De har ingen fråga där väljarna upplever att de har den bästa politiken, säger Karin Nelsson.

Nu börjar kritiken mot partiledaren Sabuni även att växa inom de egna leden, där en falang nyligen krävt att partiet bryter regeringssamarbetet och går tillbaka till borgerligheten.

– Det fanns förhoppningar på Nyamko Sabuni när hon tillträdde, men det har bara gått utför, säger Karin Nelsson.

Vilka tror du är gladast för den här mätningen?

– Det är nog Miljöpartiet som tar sig upp från 4-procentsspärren och får 5 procent. Och Vänsterpartiet som ökar och får 9,9 procent med den nya partiledaren Nooshi Dadgostar.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE