M:s attack mot regeringen om gängen: Steget efter

52 olösta mord i Stockholm kopplas till kriminella miljöer

Polisen kopplar 52 ouppklarade mord på fem år i Stockholm till kriminella miljöer, visar Aftonbladets granskning.

Nu går Moderaterna till attack mot regeringens sätt att agera mot gängen.

– Man kan bara konstatera att regeringen är hela tiden steget efter, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

I Aftonbladets granskning ”Nätverken” har vi kartlagt de ouppklarade morden i Stockholm som polisen kopplar till kriminella uppgörelser.

Under femårsperioden 2015-2019 rör det sig om 52 mordoffer.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har tidigare kommenterat avslöjandet och bland annat sagt att polisen behöver nya verktyg.

Nu går Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M, till attack mot regeringen:

– Jag har inte träffat någon inom polisen eller socialtjänsten som tror att regeringens 34-punktprogram är tillräckligt för att få ordning på den situationen. Inte någon. Jag betvivlar att man ens själva i regeringen tror det. Därför tycker jag att det är så olycksaligt att det faktiskt finns väldigt många förslag som är just mönsterbrytande.

Dubbla straff för gängkriminella

En av de tio åtgärder som Moderaterna går fram med är dubbla straff för gängkriminella, för vissa brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar.

– Innebär det att man blir en bättre människa? Oklart. Men det innebär ju att det blir bra mycket svårare att kunna utnyttja andra om man är i fängelse än om man rör sig fritt ute på gatorna, säger Johan Forssell.

Han uppger att en sak som han vill lyfta fram är att Moderaterna föreslagit att polisen ska få möjlighet att använda hemliga tvångsmedel mot gängmedlemmar, även utan konkret brottsmisstanke.

– Den brukar primärt användas vid risk för terrorbrott. Men vi menar att det här är en samhällsomstörtande verksamhet, den här typen av gängkriminalitet vi har i dag.

Enligt Forssell är siffran med 52 olösta mord i Stockholm ”anmärkningsvärd”.

– Jag tror att det finns flera förklaringar. En uppenbar är att i de här gängen finns det en väldigt tydlig tystnadskultur.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

I Aftonbladets granskning ”Nätverken” ingår 676 personer som polisen i kopplar till kriminella nätverk.

Av dem är 36 minderåriga, de yngsta är 13 år.

– Vi ser ju i dag att kriminaliteten sprider sig allt längre ner i åldrarna. Tyvärr. Hade vi gjort den här intervjun för fem år sedan, då hade vi pratat om 15-16-åringar som att de börjar begå brott då. När jag talar med poliser i dag, även personer i socialtjänsten, även med lärare, så vittnar de om hur 10-11-åringar ibland börjar begå brott, säger Forssell och fortsätter:

– Jag träffar socialsekreterare som berättar att de kan i dag redan se barn i förskoleåldern, vad det finns risk för att det ska gå snett. Och då menar jag, då måste lagstiftningen följa med där.

Vad tänker du är en rimlig straffmyndighetsålder?

– Ja, vi har inte satt någon specifik ålder. Vi vill att man ska utreda det. Jag tror i Tyskland har man 14 år. Det ser lite olika ut. Men jag tror att man kan sänka den.

– Det innebär inte att man dömer en, säg en 13-åring till fängelse. Vi dömer ju inga 15-åringar till fängelse heller i dag. Men det gör det lättare att utreda. Och det gör det också lättare att kunna vidta andra tvångsåtgärder inom socialtjänsten till exempel.

Kärna på några tusen

Forssell säger att det i dag finns en kärna på ” några tusen gängkriminella i Sverige”:

– Jag tror att för dem fungerar inte rehabilitering. Kanske på en och annan av dem. Men vi ser ju i dag att de återfaller hela tiden i nya brott. Väldigt allvarliga brott. Och de rekryterar sedan in de unga. Jag tror att det mest brottsförebyggande vi kan göra i dag, det är att helt enkelt se till att lagföra och låsa in de här personerna, som leder de här gängen.

– Det är fortfarande för låga straff i Sverige. Man kan begå väldigt allvarliga brott och ändå, tack vara ungdomsrabatter, mängdrabatter, villkorlig frigivning, så är man snart ute igen.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

UNIK KARTLÄGGNING: Här är gängen som sprider skräck i Stockholm
Skjutningarna i Stockholm rekordökar: Här är alla dåden 2020
Gänget misstänks ha lurat äldre på miljonbelopp – levde lyxliv på Stureplan
Hela granskningen Nätverken – läs alla artiklar här

Publisert:

LÄS VIDARE