Efter misslyckade mordförsöket: ”Hoten mot bloggaren har förvärrats”

PODD Övermannade den utsände kontraktsmördaren
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Söker asyl i Sverige

Attacken i Gävle mot den tjetjenske bloggaren Tumsu Abdurakhmanov blev en världsnyhet.

Han lyckades övermanna den utsände mördaren och misshandlade honom svårt.

– Hoten mot honom har förvärrats, säger hans advokat Jens Sjölund i podden Aftonbladet Krim.

Tumsu Abdurakhmanov tillsammans med advokat Jens Sjölund på väg ut ur rättssalen.
Tumsu Abdurakhmanov tillsammans med advokat Jens Sjölund på väg ut ur rättssalen.

Den ryske kontraktsmördaren erkände att han attackerat bloggaren med en hammare. Men han hävdade att han bara skulle vålla honom en skada, inte fullborda ett mord.

Utredningen pekar på att beställarna finns i den högsta ledningen i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

I domen från Gävle tingsrätt, där förövaren får tio års fängelse och den kvinnliga medhjälparen åtta, sägs att den enda motivbilden är att bloggaren kritiserat regimen. Och att det därefter uttalats en ”blodshämnd” av talmannen i Tjetjeniens parlament, i en video som spritts i sociala medier sedan flera år.

När attacken skedde i februari förra året hade den 34-årige bloggaren hållit sig gömd i Gävle i ett par månader.

Söker asyl i Sverige

Tumsu Rakhmanov söker nu arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Den första ansökan lämnades in redan före attacken och därefter har en ytterligare en ansökan getts in.

Innehållet är inte offentligt och hur hotbilden ser ut och förändrats är något som avhandlats i rättegången bakom stängda dörrar.

Bloggaren befinner sig nu på hemlig ort.

– Jag kan inte avslöja var han befinner sig på grund av säkerhetsskäl, säger hans advokat Jens Sjölund.

Chefsåklagare Per Lindqvist
Chefsåklagare Per Lindqvist

”Hoten har förvärrats”

Det finns enligt bloggaren en risk att det kommer sändas nya personer efter honom. Att en utsänd kontraktsmördare misslyckats och dömts gör inte att hoten försvunnit, tvärtom, enligt advokat Jens Sjöund.

– Hotbilden har förvärrats och förtydligats, säger han i podden Aftonbladet Krim, och bekräftar bloggarens uppgifter som visar att han är förföljd.

– Det har kommit ytterligare videoinspelningar från höga politiker i Tjetjenien, som uttalar hot inte bara mot Tumsu utan mot alla som är regimkritiker på det här sättet.

Vad går de hoten ut på?

– Att de ska undanröjas?

Mördas?

– Ja.

”Bilden är kristallklar”

Chefsåklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål, som lett förundersökningen, är nöjd med tingsrättens dom i veckan.

Han anser att bilden som ges av bakgrunden, motivet och tillvägagångssättet är kristallklar. Straffen på tio respektive åtta år ligger i linje med vad han yrkat.

– Det är en utmärkt dom, säger Per Lindqvist i podden Aftonbladet Krim.

Bloggarens advokat Jens Sjölund anser att tingsrätten varit för mild i sin bedömning av dådet och de omfattande förberedelser som låg bakom.

– Jag håller inte med tingsrätten om att det bara är tio års fängelsestraff på det som förövaren har gjort. Jag hade yrkat på 16 års fängelse, särskilt sett utifrån planeringen och att det kommer från en annan stat.

Den dömde ryske medborgaren menar å sin sida att domen är för hård. Hans advokat Gustaf Andersson uppger att de därför avser att överklaga.

Tjetjenske bloggaren och regimkritikern Tumsu Abdurakhmanov, 34. Bilden togs direkt efter att han avvärjt attacken och övermannat den utsände mördaren.
Tjetjenske bloggaren och regimkritikern Tumsu Abdurakhmanov, 34. Bilden togs direkt efter att han avvärjt attacken och övermannat den utsände mördaren.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN