Kommunen vill införa förbud – mot cirkus med vilda djur

NYHETER

Vilda och exotiska djur hör inte hemma på cirkus slår politikerna fast. Därför vill de nu stoppa dessa cirkusar.

– Vilda djur ska vara där vilda djur ska finnas, i alla fall inte på cirkus, säger Marie Johansson (S) till Värnamo Nyheter.

Foto: Bill Sikes / TT / NTB Scanpix
Vill förbjuda cirkusar med vilda och exotiska djur.

Den styrande majoriteten i Gislaved kommun bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet, vill sätta stopp för cirkusar med vilda och exotiska djur. Dessa innefattar till exempel elefanter, sjölejon och zebror.

– Det är en angelägen fråga för att värna djurens rättigheter, säger Marie Johansson (S) till Värnamo Nyheter.

De har gett Tekniska nämnden i uppdrag att utreda om kommunen kan säga nej till denna typ av cirkusar så att de inte kan få möjlighet att hyra kommunal mark.

– Vi tycker inte att vilda djur har på cirkus att göra och vill dra vårt strå till stacken, säger Marie Johansson

”Vanligt utomlands”

Men ett förbud är inte självklart. Det är inte säkert att det är tillåtet för kommunen att utfärda den här sortens förbud. Enligt Marie Johansson finns det dock inte sådana begränsningar i deras regler men det är upp till Tekniska nämnden att undersöka.

En lista från Jordbruksverket visar vilka djur som inte tillåts på cirkus i Sverige: Apor, rovdjur (undantag hundar och katter), säldjur (undantag sjölejon), noshörningar, flodhästar, hjortdjur (undantag renar), giraffer, kängurur, rovfåglar, strutsfåglar och krokodildjur är förbjudna.

Det finns även restriktioner gällande grisar.

– Utomlands är det väldigt vanligt att man inte får ha cirkusar med vilda djur. Vilda djur ska vara där vilda djur ska finnas, i alla fall inte på cirkus, säger Marie Johansson till Värnamo Nyheter.

Här är djuren som inte får finnas på cirkus 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Gislaved

Cirkus