Jimmie Åkesson: SD kommer stoppa vindkraftsutbyggnad

Publicerad 2023-04-27

LYCKEBY. Sverigedemokraterna tänker slopa reduktionsplikten och stoppa vindkraft.

Inom fyra år ska Sverige ha den mest restriktiva invandringen i hela EU.

– Jag är frustrerad över att det tar tid. Vi måste börja städa upp efter Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Fredrik Reinfeldt, säger Jimmie Åkesson. 

Smörgåstårta och bryggkaffe står uppdukat på klaffbord i Medborgarhuset i Lyckeby. Ute vajar en SD-vimpel i aprilblåsten. Jimmie Åkesson kliver upp på scen och möts av högljudda applåder.

– Jag gissar att ni känner samma frustration som jag. Här har vi röstat, var femte väljare i landet har röstat på Sverigedemokraterna, så händer ingenting. Faktum är att jag känner så, säger han till åhörarna.

SD-ledaren är på turné för att möta medlemmar. Första stoppet görs i Lyckeby i Karlskrona. I kommunen har partiet ett väljarstöd på omkring 25 procent.

Jimmie Åkesson vandrar runt på scenen och talar utan skrivet manus. Budskapet är att det kommer ta tid innan SD:s utlovade samhällsförändringar kommer.

– Det kommer att bli ännu värre innan det blir bättre, säger han.

Jimmie Åkesson (SD).

Kommer sätta press på Kristersson

I nästa andetag gör Åkesson klart att när väl Tidöavtalet är genomfört kommer SD:s inflytande vara uppenbart. Aldrig förr har SD haft så mycket makt. Partiet är en del av regeringsunderlaget men kan samtidigt driva oppositionspolitik och sätta press på Ulf Kristersson, säger han.

– Det är ett viktigt vapen. När vi inte är överens med regeringen så säger vi “då lägger vi det här förslaget i riksdagen och då kommer sossarna rösta på det och då vinner vi”. Vad gör regeringen då? Förhoppningsvis ändrar de sig. Vi har en trumf på hand.

Aftonbladet träffar SD-ledaren i en källarlokal i medborgarhuset några timmar innan partimötet. Han sitter framför en ljusblå fondvägg med SD-blåsippor, mittemot hänger en stor svensk flagga. Här håller lokalföreningen sina medlemsmöten.

Åkesson i Lyckeby på turné.

Kritiserar Tomas Tobé

Ett halvår har gått sedan regeringsskiftet. Tycker du att människor har fått det bättre?

– Det kommer ta lång tid att städa upp det som har skett i Sverige de senaste decennierna. Regeringen Reinfeldt har i högsta grad bidragit till att ställa till mycket av de problem vi ser idag. Det är ingenting som man förändrar på ett halvår. Det som har påbörjats nu är ju skiftet. Det vill säga att vi börjar dra viktiga politiska områden i en annan riktning.

Åkesson nämner kriminalpolitiken och migrationspolitiken. Den senare hamnade i blickfånget i slutet av förra veckan då SD-toppen Mattias Karlsson skrev på Twitter att han tycker att Tidöavtalet ska brytas om regeringen inte stoppar EU:s föreslagna “migrationspakt”.

Att M och SD driver olika migrationspolitik i EU ser Åkesson dock inte som något problem.

– Migrationsministern var på vårt gruppmöte i förra veckan. Hennes besked var att det som vi kommit överens om i Tidöavtalet är det som gäller. Vad en enskild ledamot i Bryssel gör har lyckligtvis inte så stor påverkan på regeringens politik.

Jimmie Åkesson syftar på EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), som varit chefsförhandlare i arbetet med migrationspakten.

”Kommer ta lång tid att städa upp det som har skett”

Ska införa transitcenter för asylsökande

SD-ledaren säger att när Tidöavtalet är uppfyllt kommer Sverige att ha den mest, eller näst mest, restriktiva migrationspolitiken i EU. Ett gemensamt system för att fördela asylsökande, som unionen i många år arbetat med att ta fram, vill SD inte inrätta.

– Högsta prioritet just nu är att få till stånd EU:s miniminivå vad gäller asyllagstiftning och asylrelaterad invandring, säger Åkesson

Men någon typ av fördelning av flyktingar kommer väl ske om Sverige ska vara med i EU?

– Det får vi se. Det är ju lite upp till regeringen hur man väljer att hantera det. Först ska det finnas ett konkret lagförslag, sen ska det implementeras i Sverige. Det är en ganska lång process innan vi är där.

Vid sidan av kravet på minskad invandring har SD fått igenom att Sverige ska införa transitcenter för asylsökande. En annan punkt i avtalet handlar om återvandring, till exempel genom ”återvandringskontor”.

– Vi har fyra år på oss att förverkliga det och vi har en kontinuerlig uppföljning, både löpande i regeringskansliet men också med avstämningar på partiledarnivå. Efter sommaren sker en återrapportering, då får vi se hur långt det har kommit.

Smörgåstårta och bryggkaffe stod uppdukat i Lyckeby.

Kräver slopad reduktionsplikt

På kort tid har ni kommit med ultimativa krav om att lämna Tidöavtalet, varför gör ni sådana utspel?

– Nu är det primärt enskilda företrädare för vårt parti som har gett uttryck för det. Ibland överdramatiseras det, det dras på lite väl för stora växlar. Tar vi till exempel Oscar Sjöstedts uttalande om reduktionsplikten så är det mer ett konstaterande: Om regeringen inte genomför Tidöavtalet som har vi heller inget samarbete.

Är det ett krav från er att reduktionsplikten (krav på biodrivmedel i bensin och diesel) ska ner till noll procent?

– Vi förhandlar om reduktionsplikten just nu. Jag ska få en återrapport senare i veckan kring hur den förhandlingen har gått. Sen får vi se var vi landar någonstans. Men vår utgångspunkt är noll.

Det andra utspelet, Mattias Karlsson tweet, var det inte förankrat i partiet?

– Nej, han ger uttryck för en personlig uppfattning och den är inte orimlig på något sätt. Jag gör inte den sortens utspel, för då tolkas det på ett annat sätt. Men i grunden är det inget konstigt. Om inte Tidöavtalet genomförs så har vi inget samarbete.

Stoppa storskalig vindkraft

Vid sidan av migration är klimatet den fråga som kan bli svårast för regeringen och SD att nå samsyn i. De som ligger längst ifrån varandra är Liberalerna och Sverigedemokraterna. Till hösten kan motsättningarna hamna i skarpt läge då regeringen ska presentera sin klimatpolitiska handlingsplan.

Sitter SD med och förhandlar om handlingsplanen?

– Det gör vi. Vi är överens om att vi ska förhandla om klimatpolitiken. Det är också en del av Tidöavtalet.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har öppnat för att införa hastighetsbegränsningar och trängselavgifter för att få ner utsläppen, är du positiv till det?

– Det låter som direkt kontraproduktiva och det är ingenting vi har förhandlat om. Det som står i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska ner till EU:s miniminivå nu vid årsskiftet. Det finns inga alternativa åtgärder kopplade till den överenskommelsen.

Tänker du försöka stoppa storskalig vindkraftsutbyggnad om det ingår i den klimatpolitisk handlingsplanen?

– Ja. Vår ambition är att vi behöver ha planerbar kraft, vi behöver inte mer väderberoende kraft. Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, det är väldigt dålig utsläppspolitik.

”Alla kraftslag behövs inte”

Tidöavtalet tar specifikt upp utbyggnad av vindkraft. Tvärtemot vad Åkesson ger uttryck för står det att kraftslaget ska vara en viktig del av energimixen i Sverige.

Har SD verkligen så mycket inflytande så att ni kan stoppa vindkraftsutbyggnaden?

– Nej, det kan vi förmodligen inte. Det blir återigen en förhandling. Men om man frågar mig så tycker jag att det är en felaktig prioritering. Det här snacket om att alla kraftslag behövs är just bara ett snack. Det är inte sant. Alla kraftslag behövs inte, utan det vi behöver är planerbar kraft.

Åkesson tillägger att det också är myndigheter som tillståndsprövar och inte bara regeringen som säger ja eller nej till nya vindkraftsbyggen.

Är det självklart att Sverigedemokraterna ska få inflytande över tillsättningen av generaldirektörer?

– Ja, i de områden som är berörda av Tidöavtalet så tycker jag att det är självklart. Det finns en ordning för det, det är inte det minsta kontroversiellt. Ska man ha paradigmskifte politiskt så är det rimligt både signalpolitiskt, men kanske framförallt i praktiken.

Åkesson är beredd på att sitta kvar över nästa val.

Beredd på att sitta kvar över nästa val

Har ni en lista på myndighetschefer som ni tycker börja bytas ut?

– Nej, det har vi inte. Men det är inte orimligt att man gör omorganiseringar när man ska förändra någonting drastiskt.

Till åhörarna i Medborgarhuset ger Jimmie Åkesson ett framtidslöfte. Efter nästa val ska Sverigedemokraterna sitta i regering, annars blir de ett renodlat oppositionsparti. Att vara ett stödparti är ingen långsiktig lösning.

– Vi ska vara det stora dominerande partiet i samhället, som Socialdemokraterna har varit. Och vi är på god väg.

Jimmie Åkesson har varit partiledare i 18 år, av de nuvarande partiledarna är han den som suttit längst på sin post.

Hur ser du på din framtid?

– Börjar man fundera och resonera om det, då är det kanske dags att sluta.

Han fortsätter:

– Vi har landsdagar i höst. Jag har inte resonerat med valberedningen än om hur de tänker sig framtiden. Men jag har just nu inga planer på något annat än att vara kvar. Sen är det klart att sitter man i fyra år till, då får man ju också vara där över valet. Och sitter man över ett val, då måste man vara kvar ytterligare en tid. Jag är beredd på det som det känns just nu.

Olof Svensson