Skolbarnens sorg efter mordet på Milo: ”Tycker det är helt sjukt”

Publicerad 2023-09-22

13-årige Milo hittades mördad i Haninge kommun.

Han gick i skolan i Björkhagen och i området har hans död väckt stor sorg.

– Det känns tomt, han är bara borta nu, säger Edvin, som tidigare gick på Milos skola.

Utanför Björkhagens kyrka står flera hundra ljus uppradade efter varandra. På nästan varje ljus finns en text:

”Vila i frid Milo”.

”Du är evigt saknad”.

Två påsar med Cloetta polkagrisar och en påse tortillachips med ostsmak har lagts mellan ljusen och blommorna. Kanske var det Milos favoritsnacks.

Några glasspinnar har format ett hjärta följt av en text på en av glasspinnarna: Till Milo.

Stolen stod uppställd på bordet

Milo var ett barn som bara blev 13 år gammal och nyss hade börjat i åttonde klass när han föll offer för gängkriget.

Dagen efter att han hittats död återvände hans klasskompisar till Björkhagens skola.

En skola hade förlorat en elev, barnen hade förlorat en skolkamrat och en familj hade förlorat sin son. 

Vid en lektion där Milo skulle närvara stod en stol tom – platsen där Milo brukade sitta.

– Den var uppställd på bordet. Läraren sa att de skulle ta ner hans stol för det skulle kännas konstigt annars, berättar en skolkamrat som gick samma lektion som Milo.

Ljus för Milo i Björkhagens centrum.

”Det är jättehemskt”

De tre vännerna Edvin, Liam och Gustav kommer ut från tunnelbanan. Ingen av dem har missat vad som har hänt.

– Jag tycker det är helt sjukt, jag har sett honom i skolan, han är så ung. Det känns tomt, han är bara borta nu, det går inte riktigt att fatta, säger Edvin som gått i samma skola som Milo.

Vännerna Liam och Gustav fyller i:

– Det är jättehemskt, jag kände inte Milo men det känns väldigt konstigt. Det är så synd att det sker mot så unga personer. Det här bli vanligare, de blir yngre och yngre, det är overkligt när man hör att ännu en har gått bort.

– Jag tycker inte sånt här ska kunna hända, säger Gustav.

Vännerna Edvin, Liam och Gustav.

”Hänsynslöst gängvåld”

Milo försvann under helgen, troligtvis någon gång mellan den 9 och 10 september och anmäldes försvunnen.

Enligt Aftonbladets uppgifter är polisens teori att Milo hade dödats på en annan plats men att kroppen hade förflyttats till skogsområdet där den hittades.

Han föll offer för det pågående gängvåldet som tagit grepp om landet. 

Åklagare Lisa dos Santos leder förundersökningen.

”Det finns uppgifter, vilka jag inte närmre kan gå in på med hänsyn till förundersökningssekretessen, som visar att pojken utsatts för det grova och fullständigt hänsynslösa gängvåldet,” har Lisa dos Santos tidigare sagt i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Känner sorg

Caridad Aliaga Modén som har ett barn som går på samma skola som Milo blev illa berörd när hon fick veta vad som hade hänt.

– Som förälder känner man vanmakt, rädsla, uppgivenhet och sorg. Det är en mamma som har förlorat ett barn som är ett halvår yngre än min flicka, säger Caridad Aliaga Modén.

Enligt Caridad har flera föräldrar hört av sig och uttryckt sin oro.

– Det kan handla om barn som är runt Milos krets eller som går i samma klass och som varit oroliga. En förälder grät för den var så orolig, säger Caridad.

Hon säger att fokus behöver ligga mer på det förebyggande arbetet med barnen.

– Man fokuserar på att plocka bort den vuxna boven. Man kan jaga den här räven i Turkiet tio gånger, men det kommer alltid finnas en ny räv, i Turkiet, Hallonbergen eller Botkyrka. Den personen kommer alltid finnas in någon form men man måste jobba med barnen i tidig ålder.

Caridad Aliaga Modén.

”Blir extra påtagligt”

Jonas Örtquist har svängt förbi Björkhagens centrum där Stockholms stad har satt upp Trygghetstorg under torsdagen. På plats finns även poliser och andra som arbetar inom Stockholms stad.

Jonas Örtquist kände till Milo och berättar att pojken bland annat spelade i samma fotbollsklubb som hans barn för några år sedan.

– Man är bestört såklart. För några år sedan spelade han i den lokala fotbollsklubben. Även om jag inte kände honom så relaterar man. Det blir väldigt påtagligt när det kommer så nära. Men det känns extra nära när det är någon som går på barnens skola och som har spelat i samma fotbollsförening, säger Jonas Örtquist.

Maja bor i området. Hon har barn i övre tonåren och berättar att de senaste tidens händelser har fått henne att prata mer om vad som händer med sina barn.

– Det är läskigt, det är svårt att fatta lite vad det är som gör att de går på barnen.

Jonas Örtquist.

Ungdomar samlas vid minnesplats

Emelie Sagrelius är konfirmandsamordnare vid Björkhagens kyrka och arbetar bland annat mot ungdomar.

Den senaste veckan har hon sett hur allt fler ungdomar samlas vid Milos minnesplats.

– Det är många som kommer från skolan som fortfarande behöver komma till platsen. Så där sitter de och från början fick man ställa lite kontrollfrågor om hur det var och hur det känns. Till en början fick vi ganska korta svar men nu har vi samtal med ungdomarna, säger Emelie Sagrelius.

Emelie Sagrelius.

Skolan satte in krisstöd

Peter Bragner är grundskoledirektör i Stockholms stad. Han berättar att stämningen på Björkhagens skola varit tryckt den senaste veckan.

– När barn far illa och i det här fallet mördas går det inte att beskriva. Tankarna går först och främst till familjen, föräldrar och syskon. Det är obegripligt, barn ska inte dö överhuvudtaget och inte dö av våld. Vi har förlorat en elev och en familj har förlorat ett barn, säger Peter Bragner.

Efter händelsen satte skolan in krisstöd till såväl personal och elever.

– Från centralt håll har vi kunnat sätta in externt stöd av psykologer och kuratorer till både personal och elever. Med erfarenhet från tidigare händelser under våren så har vi haft ett långsiktigt arbete från tidigare händelser. Där har vi mordet i Hammarby sjöstad och skjutningen i Farsta.

Peter Bragner berättar att det finns en oro på skolan.

– Vi jobbar kring personal och elever med traumaarbete och bearbetning.

Peter Bragner är grundskoledirektör

Ingen person har gripits misstänkt för mordet på Milo och en förundersökning pågår.

Mordet på Milo är ett av flera fall under 2023 där barn fallit offer för det pågående gängkriget i landet. I juli försvann 14-åringarna Layth och Mohamed från två olika HVB-placeringar, och även de pojkarna misstänks ha mördats.

Följ ämnen i artikeln