AU uppmanar till vapenvila i Tigray

TT-AFP

Publicerad 2022-10-16

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.

Afrikanska unionen (AU) uppmanar parterna till att lägga ned vapnen i konflikten i Etiopien och regionen Tigray.

Representanter för Tigray säger att de är beredda att respektera en vapenvila

AU kräver att regeringen i Addis Abeba, militär från Eritrea och stridande grupper från Tigray omedelbart återvänder till fredssamtal.

Vädjan på söndagen kommer sedan Etiopien, med uppenbart stöd från eritreanska styrkor, åter intensifierat attacker mot Tigray. De senaste dagarna har attacker mot Shire i nordvästra Tigray stegrats med bland annat intensivt bombardemang.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmeds regering och representanter för Tigray har gått med på AU-ledda samtal. Förhandlingar skulle ha inletts i förra veckan i Sydafrika, men de ställdes in.

En talesperson för Tigreanska folkets befrielsefront välkomnar AU:s uppmaning eftersom striderna i regionen lett till en humanitär katastrof.

Sent på söndagen kom ett officiellt uttalande från Tigrayregionens representanter enligt AFP.

”Vi är redo att följa ett omedelbart upphörande av fientligheter. Vi uppmanar också det internationella samfundet att tvinga Eritreas armé att lämna Tigray och försöka förmå Etiopiens regering att närvara vid ett förhandlingsbord”, skrev man i ett uttalande.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då etiopiska regeringsstyrkor intog Tigray. Konflikten rör bland annat styret i Tigray.