De stoppade skytten

Publicerad 2022-11-24

Två hjälteinsatser satte stopp för mördaren på gayklubben i Colorado Springs.

En krigsveteran brottade ner skytten.

– Jag bara visste att jag måste döda den här killen innan han dödar oss, säger ex-militären Richard Fierro.

Ashley Paugh dog i massakern.

På ett ögonblick vändes feststämning till ren skräck när Andersen Lee Aldrich, 22, i lördags natt började skjuta vilt på gayklubben Club Q i Colorado Springs. Fem personer dog och 25 skadades.

– Minst två hjältemodiga personer tog fast och slogs med den misstänkte och lyckades trycka ner honom, förkunnade Adrian Vasquez, polischef i Colorado Springs på en pressträff.

En av hjältarna heter Richard Fierro, 45, som var på Club Q för att se en dragshow tillsammans med sin fru, dotter och kompisar.

När skjutningen började agerade krigsveteranen Richard Fierro, som tjänstgjort i Afghanistan och Irak, på instinkt.

– Jag vet inte exakt vad jag gjorde. Jag gick bara in i kampläge. Jag visste bara att jag måste döda den här killen innan han dödar oss, säger han till New York Times.

Kelly Loving blev ett av offren.

Slet pistolen ur skyttens händer

Daniel Aston mördades.

Några minuter före attentatet trivdes Richard Fierro där vid sitt bord på Club Q. Han skrattade med sina vänner och slappnade av, något som krigets erfarenheter sällan tillåtit honom att göra.

– Ungdomarna här vill leva på sitt sätt och få ha trevligt och roligt. Det gör mig glad eftersom det är vad jag har kämpat för – att de ska få göra vad fasen de vill, säger Richard Fierro.

Sedan började skotten hagla över lokalen. Glas krossades och människor skrek. På en sekund ställde Richard Fierro om till beredskap. När skytten styrde stegen mot ett rum där många besökare gömt sig stormade Richard Fierro igenom lokalen. Han berättar att han tog tag i ett handtag på baksidan av skyttens skottsäkra väst och drog ner honom på golvet.

Skyttens gevär flög då iväg och hamnade precis utom räckhåll. När Richard Fierro gjorde ett utfall för att ta vapnet drog skytten fram en pistol.

– Då drog jag vapnet ur hans hand och började slå honom i huvudet med det, säger han till New York Times.

Krigsveteranen ropade efter hjälp. Det hörsammades av en kvinna som klev in i handlingen och stampade på skytten med sina högklackade skor.

Dotterns pojkvän dödades

Derrick Rump sköts ihjäl.

När polisen kom hade skytten slutat göra motstånd. Richard Fierro var täckt i blod. Två av hans vänner skadades svårt. Dottern klarade sig undan med lindriga skador. Men hennes pojkvän dödades av skotten.

På måndagen gick polisen ut med namnen på dödsoffren: Daniel Aston, Derrick Rump, Kelly Loving, Ashley Paugh och Raymond Vance.

Klubben Club Q, som beskrivs som en oas för HBTQ-gemenskapen i Colorado Springs, har överösts med kärlek och kondoleanser efter attentatet. Klubben kommer att hålla stängt på obestämd tid.

Den misstänkte mördaren Andersen Lee Aldrich har vårdats på sjukhus sedan gripandet. Han är misstänkt för mord och hatbrott, skriver CNN.

Följ ämnen i artikeln