Ukraina: Inte inblandade i kraftverksattack

TT-AP

Uppdaterad 2024-04-08 | Publicerad 2024-04-07

Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja, som ockuperats av Ryssland sedan 2022. Arkivbild.

Drönare uppges ha attackerat det ryskockuperade kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja, enligt tjänstemän där som skyller på Ukraina.

Ukraina tillbakavisar anklagelserna.

Inga större skador ska ha orsakats vid kraftverket och strålningsnivåerna vid anläggningen är normala enligt personal på plats, men enligt det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom skadades tre personer.

”Ukraina är inte inblandat i någon form av väpnade provokationer i området kring kärnkraftverket Zaporizjzja, som är olagligt ockuperat av Ryssland”, säger Andrij Jusov, talesperson för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, enligt nyhetssajten Ukrainska Pravda.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har informerats om attacken, och varnar för riskerna med sådana anfall utan att peka ut någon aktör som skyldig.

Flera dödade

Tidigare under söndagen uppgav den regionala guvernören i Zaporizjzja att minst tre personer dödats i en rysk attack i länet.

Enligt guvernören Ivan Fedorov dödades två män och en kvinna när en byggnad träffades i attacken. Ytterligare en person uppges ha skadats.

Länet Zaporizjzja är hårt drabbat av attacker från ryskt håll. I fredags dödades minst fyra personer och 20 skadades efter en robotattack.

Även omkring staden Tjasiv Jar beskrivs situationen som ”svår”. Enligt militären pågår konstant rysk beskjutning.

Ryssland: Drönare förstörda

Tjasiv Jar är ett viktigt logistikcentrum för den ukrainska militären. Staden ligger ett par kilometer väster om Bachmut, som Ryssland tog kontrollen över i maj i fjol.

I ryska gränsregionen Belgorod har en flicka dödats och fyra andra skadats av bråte som fallit från en nedskjuten ukrainsk drönare, enligt Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Ryssland säger sig ha förstört 15 ukrainska drönare i regionerna som gränsar till Ukraina under söndagen.