Misstänkte terroristen fick problem – med fosterföräldrarna

NYHETER

En 18-årig asylsökande man från Irak misstänks för tågbomben i London.

Polisen ska ha varit i kontakt med mannen vid flera tillfällen innan dådet – efter att hans fosterföräldrar rapporterat honom till myndigheterna, skriver brittiska The Telegraph.

Hans misstänkta medbrottsling, en 21-årig man från Syrien, greps på lördagskvällen.

Den 18-årige mannen greps i färjeläget i Dover på lördagsmorgonen när han var på väg att lämna landet.

Enligt nya uppgifter i brittiska medier kommer han troligtvis ursprungligen från Irak. Han misstänks vara den som planterade en hemmagjord sprängladdning på ett tunnelbanetåg vid stationen Parsons Green i London i fredags, då 29 personer skadades.

Beväpnad polis slog på lördagseftermiddagen till mot en fastighet i Sunbury-on-Thames i sydvästra London.

Huset ägs av Penelope Jones, 71, och hennes man Ronald Jones, 88, som sedan 1970-talet varit fosterföräldrar åt hundratals ungdomar, däribland den 18-årige irakiern, skriver The Telegraph.

Mannen ska ha upplevts som problematisk av makarna Jones och de ska vid flera tillfällen ha påtalat detta för myndigheterna.

”Kunde inte hantera honom”

Grannar berättar för The Telegraph att polisen så sent som för ett par veckor sedan körde hem 18-åringen. Polis ska även vid flera andra tillfällen ha setts vid huset.

Serena Barber, 47, som bor i närheten och har känt paret Jones större delen av livet, berättar att fosterföräldrarna inte visste vad de ”skulle göra med honom”.

– Penny sa att de skulle sluta ta hand om honom, hon kunde inte hantera honom, säger vännen till The Telegraph.

18-åringen uppges vara född i Iraks huvudstad Bagdad och han kom till Storbritannien för några år sedan som flykting. Han hade bott hos Penelope och Ronald Jones i några månader efter att tidigare ha varit placerad på ett asylboende i Dover.

Kopplas till fosterhemmet

Den 21-årige medhjälparen, som greps på lördagskvällen i Hounslow i västra London, kopplas också han till fosterhemmet, skriver The Telegraph. Han ska ha bott i huset tidigare, men inte nu i samband med bombdådet.

Polisen har undersökt den adress som 21-åringen är skriven på sedan över ett år, en fastighet i Stanwell i Surrey nära Londonflygplatsen Heathrow.

– Utredningen går fortsatt snabbt framåt. Vi genomsöker fastigheter på två adresser i Surrey och vi får en ökad förståelse för hur anordningen har förberetts, säger Mark Rowley, nationell chef för den brittiska antiterror-polisen, i ett uttalande.

Fick medalj

Makarna Jones – som 2009 tilldelades den brittiska imperieorden för sitt arbete med familjer och unga – är i säkerhet och befinner sig hos vänner.

– Vi öppnar våra hjärtan för alla barn. Oavsett vem det är som kommer till oss, gör vi allt vi kan för att hjälpa dem på alla sätt och vis, sa paret i samband med att de mottog medaljen ur drottning Elizabeths hand.

Storbritannien valde att sänka terrorhotnivån från den högsta, kritisk, till den näst högsta nivån, allvarlig, på söndagen efter att den andre mannen frihetsberövats.

ARTIKELN HANDLAR OM