Tidigare Teliachefer åtalas för mutbrott i Uzbekistan

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre tidigare Teliachefer åtalas för mutbrott i Uzbekistan, meddelar Åklagarmyndigheten.

Telias förre vd Lars Nyberg finns bland cheferna, som alla misstänks för grovt mutbrott.

I går erkände Telia att de mutat makthavare i Uzbekistan för miljardbelopp.

Åtalet mot tre tidigare Teliachefer lämnades in under fredagen av förre överåklagaren Gunnar Stetler.

De misstänks alla för grovt mutbrott, bestickning, i samband med att Telia etablerade sig i Uzbekistan år 2007.

Lars Nyberg åtalas

Telias förre vd Lars Nyberg finns bland de åtalade. Det väcks även åtal mot företagets tidigare vice vd Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef.

Bestickning innebär att man aktivt försöker påverka beslut genom muta eller annan så kallad otillbörlig belöning. Det kallas även aktiv korruption.

Mutade för miljarder

I går erkände företrädare för Telia att företaget utbetalat mutor på omkring 2,6 miljarder, i samband med att Telia etablerade sig i Uzbekistan under åren 2007–2010.

Pengarna gick till dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova för att kunna verka på den uzbekiska marknaden.

Mutaffären har utretts av amerikanska och holländska myndigheter.

Den amerikanska åklagaren Joon Kim säger i ett uttalande till Financial Times att detta är en av de största uppgörelserna gällande ett företags mut- och korruptionsaffärer någonsin.

Mutaffären inleddes 2007

– Vi erkänner att bolaget har gjort korrupta betalningar på 330 miljoner amerikanska dollar till olika regeringsföreträdare i Uzbekistan med start 2007, sa Telias vd Johan Dennelind i ett konferenssamtal med analytiker på torsdagskvällen, skriver TT.

Telia ska nu betala 7,7 miljarder kronor i böter samt ekonomisk kompensation för som företaget tjänat på att muta sig in på den uzbekiska marknaden.

– Vi tar vårt ansvar för historiska felsteg. Och felsteg kostar, säger Johan Dennelind i samtalet, skriver TT.

”Ett olyckligt kapitel i Telias historia”

Med uppgörelsen vill Telia vända blad.

– Uppgörelsen är en slutpunkt för ett olyckligt kapitel i företaget Telias historia, säger vd Johan Dennelind i ett uttalande till Financial Times.

Men utöver den ekonomiska överenskommelsen väcks alltså åtal vid svenska Riksenheten mot korruption, mot tre Teliachefer som anses haft ansvar över mutaffärerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM