Securitas ersätter anställd efter trakasserier

avSusanna Nygren

NYHETER

En anställd på Securitas blev kallad slav och andra nedsättande kommentarer av kollegor.

Samtidigt gjorde chefer inte tillräckligt för att utreda trakasserierna.

Nu ska Securitas betala ut diskrimineringsersättning till mannen.

Foto: MARC EARTHY /SCANPIX

Aftonbladet har tidigare berättat om att flera anställda på Securitas i Malmö upplevt sig diskriminerade av kollegor och chefer. Man har vittnat om en rasistisk jargong och att personer med utländskt utseende har fått uppleva negativ särbehandling.

”Jo, vi har svart arbetskraft” eller ”vi har slavarbete i det rummet” kunde kollegor säga om någon frågade efter en anställd med mörk hudfärg.

Saken anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, som riktade kritik mot Securitas. Myndigheten menade att företaget inte gjorde tillräckligt för att utreda trakasserierna och inte levde upp till sin åtgärdsskyldighet.

Nu ska Securitas betala ut diskrimineringsersättning till mannen. Malmö tingsrätt har beslutat att mannen ska kompenseras med 20 000 kronor.

20 000 i ersättning

Det efter att den anställde med hjälp av organisationen Malmö mot diskriminering, MMD, stämde Securitas och krävde ersättning. Men innan saken hann hamna i rättssalen beslutade Securitas att gå med på kraven – vilket innebär att mannen får 20 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Eftersom Securitas medgav käromålet har tingsrätten bifallit det, säger Jon Andreasson, tingsnotarie, Malmö tingsrätt.

Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering, säger att hon inte är förvånad över att Securitas valde att betala.

– Det var ganska uppenbart att vi hade vunnit det här målet med tanke på hur det såg ut och med tanke på kritiken från DO, säger Karin Henrikz.

Securitas vd, Joachim Källsholm, visste inte att företaget medgett käromålet och gått med på att betala ut diskrimineringsersättning.

– Jag har ingen aning om att det ska ha skett, säger han.

– Vad det så att vi hade gjort fel, så ska vi rätta till det.

”Ingen form av diskriminering”

Han säger att det aldrig har förekommit någon diskriminering på företaget och menar att de inte har brutit mot diskrimineringslagen. Källsholm säger att DO:s kritik handlade om att företaget varit dåliga på att följa upp och utreda de påstådda trakasserierna.

– Det finns ingen form av diskriminering på företaget. Detta handlar mer om en personlig vendetta mellan två personer, säger Joachim Källsholm.

Den anställde, som vill vara anonym, säger till Aftonbladet att han planerar att byta yrke. Han har tagit tjänstledigt och ska börja studera.

– Det går inte att vara kvar. Jag kommer bara gå under i en sådan miljö, säger han.

Mannen berättar att Securitas ringde upp honom på telefon en gång efter DO-anmälan. Då framfördes en ursäkt. Han upplevde den som oseriös.

Han hade hellre sett att företaget bett ordentligt om ursäkt än att de betalar ut pengar till honom. Mannen menar också att Securitas inte tog DO-anmälningarna på allvar.

– Oavsett vad DO beslutar så ska de ta kontakt med alla som är inblandade men det har de inte gjort. De har bara skrivit ned det DO vill höra. Det känns som ett spel för gallerierna.