Nu kommer värmen från öst: ”Kan bli uppemot 18 grader”

NYHETER

Under helgen finns det chans till temperaturer upp till 18 grader. Ligger solen på kan temperaturen stiga ytterligare i Östersjölandskapen och ge ett riktigt varmt veckoslut.

– Varm luft som är på väg in österifrån från Baltikum ger varmare temperaturer, framförallt i söder och öster, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Foto: Johan Nilsson/TT

Säsongens första snö har redan fallit på flera ställen i Norrland. I Härjedalsfjällen samt Norr- och Västerbottens fjälltrakter har snön varit på tillfälligt besök och enligt meteorologernas definition har hösten spridit sig över hela norra Norrland.

– Enligt vår definition är det höst när dygnsmedeltemperaturen legat under tio grader fem dagar i sträck. Så har det varit i nästan hela norra Norrland och på vissa håll i norra Svealand, säger meteorologen Christoffer Hallgren på vädertjänsten Foreca.

Stora delar av södra Sverige får värme

Under helgen kan värmeälskare se framemot något förhöjda temperaturer. Varmast blir det i Östersjölandskapen, östra delarna av Svealand och Götaland.

– Värme är på väg in österifrån och det blir varmare. På lördag och söndag blir det 16 till 18 grader hela vägen från Skåne uppöver Småland och Östergötland, hela vägen upp emot östra Svealand.

Oklart om solen kommer visa sig

Överlag kommer hela Sverige få något förhöjda temperaturer tack vare Baltikumvärmen. 12–14 grader väntas i Södra Norrlands Kustland och något lägre i Norra Norrlands kustland.

Om det kommer bli soligt eller inte är dock ännu oklart.

– Det är oklart med molnprognosen, blir det sol hjälper det såklart till att höja temperaturen och det kan bli riktigt varmt vid någon solvägg, säger Christoffer Hallgren.

Sett till tidigare år har september varit normal, möjligen något varmare i mitten av månaden och i norra Norrland.

– Ser man till hur långt hösten har kommit så ligger den i fas med hur det brukar vara.

Då blir det höst – på riktigt 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca