Zion är första barnet som fått nya händer

NYHETER

Zion Harvey är det första barnet i världen som genomgått en dubbel handtransplantation och som nu kan skriva, äta och klä sig själv, säger läkare. De beskriver den banbrytande operationen som en succé efter 18 månader.

1 av 3 | Foto: Dake Kang/AP/TT
Zion Harvey tar läkarna i hand ett drygt år efter operationen. Arkivbild.

När tioårige Zion Harvey var två år gammal fick han amputera sina händer och fötter efter en blodförgiftning. Han fick dessutom genomgå en njurtransplantation. Därefter fick han under sex års tid använda sig så gott som möjligt av sina kroppsdelar och specialutrustning för att kunna klä på sig, tvätta sig och äta.

Men i juli 2015 förändrade hans liv. Då fick han genomgå operation som gav honom två händer. Nu, cirka två år senare, kan han syssla med något han länge drömt om – nämligen spela baseball.

– 18 månader efter operationen är barnet mer självständigt och klarar av vardagsaktiviteter. Han kan nu skriva, äta, gå på toaletten och klä på sig mer självständigt och effektivt än han kunde göra innan transplantationen, säger Sandra Amaral, läkare vid barnsjukhuset i Philadelphia där operationen utfördes.

Hon säger att han med hjälp av daglig sjukgymnastik och psykosocialt stöd gör stora framsteg.

– Det enda som är skillnaden på mig är att jag nu har två händer, istället för inga alls. Jag är fortfarande samma pojke som jag alltid har varit, sa Zion Harvey i en tidigare intervju.

”Aldrig sett honom gråta”

Tiden sedan transplantationen har dock varit långt ifrån problemfri.

Åtta gånger har kroppen stött bort händerna, något som läkarna lyckats motverka med hjälp av läkemedel, utan att det påverkat händernas funktion. Läkaren Scott Levin, hyllar Zion för hans mod, skriver The Guardian.

– Jag har aldrig sett Zion gråta. Han har aldrig sagt att han inte vill gå igenom detta. Han är en sådan enastående människa. Han har ett sådant mod och beslutsamhet vilket inspirerar oss alla.

”Operationen har varit mycket krävande”

Harvey tar fortsatt fyra immunosuppressiva läkemedel, som medför risker som diabetes, cancer och infektioner.

– Även om de funktionella resultaten är positiva och pojken drar nytta av sin transplantation, har denna operation varit mycket krävande för detta barn och hans familj, säger Amaral.

Forskare säger att mer studier behövs innan handtransplantationer hos barn blir utbrett.

ARTIKELN HANDLAR OM