En hämnd skulle ge terroristerna ytterligare en seger

Foto: Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
Människor ber utanför moskén i London efter den förmodade terrorattacken.
NYHETER

Vi vet inte motivet bakom den senaste i raden av lastbilsattacker men om det är någon slags hämndaktion mot den muslimska befolkningen är det ytterligare en seger för dem som vi brukar klumpa ihop som ”terroristerna”.

IS, terrororganisationen som nu pressas tillbaka i Syrien och Irak, inser att de just nu varken kan vinna på slagfältet eller tillräckligt många anhängare i väst för att nå total seger.

Det enda sättet är att eliminera ”gråzonen”, alltså tvinga fram en så pass stark polarisering så att folk väljer sida.

Att terroristerna vill ”splittra samhället” upprepas så ofta att man kan tro att det är en klyscha, men faktum är att det kommer från hästens mun. ”Radera gråzonen” var just rubriken på en artikel i det sjunde numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq, som kom ut efter terrorattentaten i Paris i januari. 

Efter en rad attacker med islamistiska förtecken i England skulle därmed en hämnd vara ytterligare ett steg mot IS drömscenario. De har hoppats, och räknat med, en upptrappning.

Högerextrem terror mot islam är visserligen inget nytt, långt därifrån. Det som är relativt nytt är att några av världens ledare eldar på polariseringen. En ledares uppgift har traditionellt varit att försöka ena, tona ner motsättningar och lindra. Men när den 27-årige statsvetarstudenten Alexandre Bissonnette i januari öppnade eld i en moské i Quebec och dödade sex muslimer förde USA:s president Donald Trumps stab fram teorier som skulle få det att framstå som ett islamistiskt terrordåd.

Den i vissa kretsar så avskydde George W Bush hade alla tillfällen att utmåla islam som en fiende efter 11 september-attackerna. Istället gick han ut och beskrev islam som en ”fredens religion”. Det är svårt att se att den nuvarande presidenten skulle göra likadant.

Samtidigt som händelserna i London vevades i medierna hittades kroppen av en 17-årig muslimsk flicka som förts bort och misstänks ha mördats efter ett moskébesök i Virginia, USA. Hatbrotten mot muslimer i USA ökade med 57 procent mellan 2015 och 2016.

I morse intervjuade Aftonbladets Petter Larsson den 34-årige London-bon Sultan, vars släkting skadades i dådet. Han berättade hur alla delar av det brittiska samhället den senaste veckan gått samman för att lindra smärtan efter den fruktansvärda branden i Grenfell Tower

– Då kändes det bra att vara ”londoner", det kändes bra att vara brittisk. Sedan kommer en terrorattack mot muslimer bara några dagar senare, sa Sultan.

Samhörigheten som Sultan pratar om är ett hot mot extremisterna – på båda sidor.

ARTIKELN HANDLAR OM