Försvann från boende – hittades mördad i tidigare anställds bil

NYHETER

Den äldre mannen försvann från ett stödboende i mars 2016, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I slutet av juni hittades hans kvarlevor i en bil som tillhör en tidigare anställd på boendet.

Den mordmisstänkte säger att han dödat mannen – i utbyte mot en värdefull myntsamling.

– Det här är en katastrof, vi är alla djupt chockade och ledsna, säger enhetschefen på boendet till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Den misstänkte menar att den äldre mannen vill dö.

Det var den 27 juni som polisen kallades till en adress i Helenelund, norr om Stockholm, och gjorde det makabra fyndet.

I en avställd bil som stått parkerad mitt i ett bostadsområde hittade kriminalteknikerna kvarlevorna av en död människa. Enligt uppgift ska kroppen ha legat i flera soppåsar. I bilen ska även en yxa ha hittats.

Polisen vill inte kommentera i vilket skick kroppen var.

– Personen är identifierad och anhöriga är underrättade, vi kommenterar inget annat, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Försvann spårlöst förra året

Kammaråklagare Jenny Karlsson uppger att mordet begåtts på en okänd plats i Sverige, någon gång mellan 18 mars i fjol och 27 juni.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den mördade personen en äldre man som försvann från ett stödboende förra året. Något som varken polis eller åklagare vill bekräfta.

– Vi såg honom senast den 17 mars 2016 då personalen träffade honom, vi sökte efter honom aktivt och den 20 mars polisanmälde vi honom försvunnen, säger enhetschefen på boendet i Stockholms län till Aftonbladet.

Enhetschefen berättar att personalen på boendet under en längre tid varit ute och sökt efter mannen. Man kontaktade även hans vänner och anhöriga, men ingen hade varken sett eller hört något från honom. Personalen upplevde därför försvinnandet som konstigt och kontaktade polisen.

– Vi har undrat hela tiden vad som har hänt med honom. Han var en enormt uppskattad klient och vi hade planerat in att han skulle komma tillbaka. Herregud.

Mordmisstänkt arbetat på boendet

Enligt Aftonbladets källor har den nu mordmisstänkte mannen, som är i 40-årsåldern, tidigare jobbat på samma stödboende som brottsoffret försvann ifrån.

I förhör har den misstänkte berättat att det var på boendet som han först kom i kontakt med mordoffret.

Den misstänkte ska ha kommit fram till en polispatrull under fynddagen och sagt att han begått dådet för ett år sen. Han har även uppgett i polisförhör att den äldre mannen själv velat dö – och att offret erbjudit en värdefull myntsamling för att dödas.

– Jag har inga kommentarer, säger Thomas Weilander, den misstänktes advokat.

Under häktningsförhandlingen nekade den misstänkte till mord.

”Vi är djupt chockade”

Boendets enhetschef säger att man med anledning av händelsen kommer att erbjuda personalen stöd.

– Det är fruktansvärt, det är helt horribelt, han var så otroligt fin man och det blir en katastrof för medarbetarna som haft honom. Jag vet inte vad jag ska säga, vi är väldigt chockade över allt och det är inte lätt det här. Vi alla i personalen är djupt chockade och ledsna. Det är en katastrof, säger enhetschefen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm

Sollentuna