Xi till Trump: Förvärra inte läget

Av: TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:

Kinas president manar sin amerikanske kollega att undvika ord och handlingar som förvärrar spänningen på den koreanska halvön.

Men Donald Trump fortsätter att skicka skarpa varningar till Nordkorea.

1 av 4 | Foto: POOL
Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Samtidigt säger en expert att diktaturen ser ut att förbereda ett nytt robottest, från en ubåt.

Satellitbilder indikerar att det slutna landet förbereder en uppskjutning av en ballistisk robot från en ubåt, hävdar Nordkoreaexperten Joseph Bermudez.

– Bilderna avslöjar att Nordkorea kan ha ökat farten kring att utveckla den havsbaserade delen av sitt robotsystem, säger han.

Nordkorea sköt upp en robot från en ubåt i fjol, vilket beskrevs som en teknisk milstolpe. Den flög femtio mil, i riktning mot Japan.

På plats

En vidareutveckling av ubåtsuppskjutningar skulle ta hotet från Nordkorea till en ny nivå, eftersom räckvidden för en robot med kärnstridsspets skulle bli så mycket större. Dessutom skulle landet ha ett andra alternativ för uppskjutningar om militärbaserna förstördes.

Japan rapporteras ha aktiverat sitt robotförsvar, främst i väst i Shimane, Hiroshima och Kochi – områden som Pyongyang sagt kan ligga utefter en eventuell robotattacks bana.

USA:s president Donald Trump har flera dagar i följd kommit med allt skarpare hot mot den nordkoreanska regimen.

"Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!", twittrade han nyligen.

”Olycklig retorik”

Trump talade tidigt på lördagen i telefon med Kinas president Xi Jinping om krisen. Xi uppmanade Trump att undvika ord och handlingar som kan förvärra det redan spända läget på den koreanska halvön, rapporterar den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Enlig ett uttalande från Vita huset var de båda ledarna i telefonsamtalet eniga om att Nordkorea måste sluta upp med sitt "provokativa och upptrappade agerande".

– Förhoppningsvis löser det sig. Ingen uppskattar en fredlig lösning mer än president Trump, sade Trump före samtalet.

Kina har historiskt stått nära Nordkorea men röstade nyligen för nya FN-sanktioner mot landet efter upprepade robotuppskjutningar från diktaturen.

Kina, Ryssland och Tyskland har uttryckt oro över det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

– Det är olyckligt att retoriken mellan Washington och Pyongyang har gått så långt. Vi hoppas och tror att det sunda förnuftet får bestämma, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Publicerad:

LÄS VIDARE