Storbritannien: Nordkorea låg bakom världens största IT-attack

1 av 2
De drabbade datorerna infekterades av utpressningsviruset Wannacry.
NYHETER

Svenska och utländska storföretag och delar av Storbritanniens sjukvårdssystem drabbades i världens hittills största cyberattack.

Totalt slogs tiotusentals datorer med operativsystem från Windows ut.

Nu säger Storbritanniens minister för säkerhet att den brittiska regeringen är ”så säker man kan vara” på att Nordkorea låg bakom attacken.

Industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun tillhörde de organisationer som i maj drabbades av världens enligt Europol hittills största IT-attack.

Sverige verkar dock ha klarat sig relativt lindrigt undan.

Värre var det i Storbritannien där stora delar av sjukvårdssystemet NHS slogs ut eftersom många Windowsdatorer inte var säkerhetsuppdaterade. Läkare och annan sjukvårdspersonal fick använda papper och penna och enligt BBC ställdes minst 6 912 sjukvårdsbesök – inklusive operationer – in till följd av attacken. Totalt kan omkring 19 000 besök ha påverkats, uppskattar brittiska myndigheter.

Spreds till mer än 150 länder

I en rapport från den brittiska riksrevisionen riktas kritik mot bristen på IT-säkerhet inom landets sjukvård.

De drabbade datorerna infekterades av utpressningsviruset Wannacry. På skärmarna dök ett meddelande upp där användaren informerades om att filerna på datorn låsts och att det enda sättet att komma åt dem var att betala en lösensumma på 300 dollar, cirka 2 500 kronor. Totalt spreds viruset till mer än 150 länder. Värst drabbade var Ryssland, Ukraina och Taiwan, enligt IT-säkerhetsbolaget Avast.

”Allmänt känt”

Efter attacken riktades misstankarna snart mot Nordkorea.

Till BBC Radio säger Ben Wallace, Storbritanniens minister för säkerhet, att landets regering nu är ”så säker man kan vara” på att Nordkorea bär ansvaret.

– Vi är säkra på att den här attacken kom från en främmande makt.

– Det är allmänt känt i en rad länder att Nordkorea tros ha legat bakom, säger Ben Wallace.

Sex fascinerande fakta om Nordkoreas diktatorer 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM