Stockholmsliberalerna beslutar: Nominerar ingen kandidat

NYHETER

Många länsförbund vill att Jan Björklund fortsätter som Liberalernas partiledare. Men utmanaren Birgitta Ohlsson har inte gett upp hoppet.

I kväll avgjordes partiets tyngsta distrikt, Stockholms län, vem man vill ska leda partiet i valrörelsen. Valet blev dock att inte nominera någon av dem.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Utmanaren Birgitta Ohlsson och partiledaren Jan Björklund (L).

Styrelsen för Stockholms län har under torsdagskvällen suttit i ett drygt tre timmar långt möte om vem man tänker nominera till partiledarposten: Ohlsson eller Björklund. När mötet var till ända strax efter midnatt hade man dock enhälligt beslutat att inte nominera någon av dem

– När vi vägde samman vad alla tyckte var det ingen kandidat som hade tydligt stöd från alla, utan det var en väldigt splittrad bild. Därför valde vi att inte nominera något utan skickar istället frågan vidare till valberedningen, säger Daniel Forslund (L) som är innovationslandstingsråd i Stockholm.

Valberedningen får sedan besluta om det ska bli till exempel en rådgivande medlemsomröstning i frågan.

– Vi var enhälliga i beslutet, oavsett om vi var för Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson. Vi vill inte skapa konflikter utan har ett ansvar över att partiet ska må bra och hålla samman även efter det här valet. Vi ser inte gärna att den ena sidan kör även den andra, säger Daniel Forslund.

Bakgrund

I förra veckan meddelade riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson överraskande att hon kandiderar till posten som partiledare på Liberalernas landsmöte i november.

Jan Björklund var snabbt ute och varnade för att partiledarstriden kan leda till splittring och kasta ut partiet in i sex månader av personkonflikt.

– Jag har erfarenhet av sådant här, det blir sällan vackra processer, sade han efter Ohlssons besked.

En rad länsförbund gav genast sitt stöd för Björklund, bland annat tungviktarna Skåne och Västsverige. Ett partiledarbyte i höst, mindre än ett år före nästa val, skulle bara stjäla kraft och energi från valrörelsen, ansåg de.

Under torsdagskvällen meddelande partiets ungdomsförbund, LUF, sitt stöd för Birgitta Ohlsson.

– Jag hoppas att det här betyder att vi får en ledare som bättre representerar liberalerna, säger Joar Forssell, ordförande i LUF, till Aftonbladet.