Källor: Trump bad höga chefer ljuga om Rysslandsutredningen

NYHETER

WASHINGTON. President Donald Trump ska ha bett två höga underrättelsechefer att offentligt dementera FBI-utredningen om möjlig samverkan mellan hans administration och Ryssland.

Händelsen ska ha inträffat i samband med att den tidigare FBI-chefen James Comey offentliggjorde att saken undersöktes.

Det uppger nuvarande och tidigare tjänstemän för Washington Post.

1 av 2 | Foto: AFP
USA:s president Donald Trump.

Enligt källorna ska Trump uppmanat den nationella underrättelsechefen, Daniel Coats och chefen för National Security Agency (NSA), Michael S. Rogers, att offentligt förneka att det fanns några bevis på samverkan mellan Ryssland och Trump-administrationen under valet 2016.

Dock ska både Coats och Rogers ha vägrat att följa begäran då de ansåg att den var olämpliga uppger två nuvarande och två tidigare tjänstemän.

Trump ska ha kontaktat cheferna i samband med att den tidigare FBI-chefen James Comey offentliggjorde att FBI undersökte eventuella kopplingar mellan Trumps administration och Ryssland den 20 mars i år.

Samtalet har dokumenterats internt

Trumps konversation med Rogers ska ha dokumenterats i ett internt memorandum, författad av en högt uppsatt NSA-tjänsteman, enligt källorna. Det är oklart om det finns något liknande från Coats möte.

Enligt Washington Posts källor skulle sådana memorandum kunna ställas till förfogande för både den särskilda åklagaren Robert Mueller, som nu håller i Rysslands-utredningen efter att Comey fick sparken, och för kongressutredare som undersöker om Trump försökt hindra FBI:s arbete.

”Det främsta problemet var inte att presidenten beordrade ett uttalande utan att det gällde ett falskt uttalande om en pågående utredning”, säger en tjänsteman vid underrättelsetjänsten om Trumps begäran till Coats.

”Bryr sig inte om gränserna”

Enligt källorna ses Trumps förfrågningar som ett försök att underminera FBI:s förtroendet och försöka hindra att en särskild åklagare skulle utses.

Tjänstemännen menar att Trumps handlande antingen handlar om att han helt saknar förståelse för FBI:s roll som en oberoende, brottsbekämpande myndighet eller att han inte bryr sig om att upprätthålla sådana gränser.

Förutom begäran till Coats och Rogers ska även tjänstemän i Vita huset ha undersökt möjligheten att genom James Comey få FBI att släppa utredningen kring tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Vill inte kommentera uppgifterna

Både NSA och en talesperson för Coats har avböjt att kommentera uppgifterna med hänvisning till den pågående utredningen.

Även Vita huset har avböjt att kommentera.

”Vita huset varken bekräftar eller förnekar oskäliga påståenden baserat på olagliga läckor från anonyma individer”, säger talespersonen till tidningen.

Trump själv har kallat Rysslandsutredningen en ”häxjakt” och ”total bluff”.

"Som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part", har han tidigare sagt i ett uttalande.

FAKTA

Comey vs Trump

 1. Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

 2. Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

 3. November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

 4. December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

 5. Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

 6. Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

 7. Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

 8. Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

 9. Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

 10. Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. "Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år", säger han.

 11. Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

 12. Maj 2017: Trump ger Comey sparken.