Maximums svar till Emma – en ren cirkus

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

När djurrättsaktivisten Emma Engqvist filmade djuren på Cirkus Maximum tog personalen hennes kamera. När hon sedan publicerade videon på Facebook tycktes cirkusen rycka ut till sitt eget försvar.

– Det är skrattretande, säger Emma.

1 av 2 | Foto: Rickard Bäckman
Emma Engqvist.

I söndags var Emma Engqvist, djurrättsaktivist, på plats på Barkaby flygfält i Stockholm där Cirkus Maximum för närvarande håller till. Hon har följt cirkusen de senaste veckorna, och ville passa på att filma för att dokumentera djurhållningen där.

Hon ställde upp en kamera på ett lågt krön intill bilvägen som var mellan henne och cirkusen. Sedan satt hon och betraktade djuren, och tog ibland en paus för att sola i sin stol strax bakom kameran.

– Jag ville passa på att dokumentera hur djuren sköts där. Jag var inte speciellt gömd, säger Emma.

Kallade på polis

Efter en stund kom en anställd fram till Emma och frågade vem som gett henne tillstånd att filma. Men eftersom det hela utspelade sig på allmän plats behövdes inget sådant. Den cirkusanställde fick snart sällskap av kollegor.

– Totalt var de fem stora karlar som kom mot mig. De ryckte åt sig kamera, stativ och sladd och gick därifrån skrattande. Jag kände mig i ett stort underläge som ensam tjej.

Männen försvann med kameran tillbaka till cirkusområdet. Emma kontaktade polis, som kom till platsen efter cirka en timme. Då hade hon fått sällskap av ett par aktivistvänner, säger hon.

Med hjälp av polisen fick hon tillbaka sin kamera. Inget material hade försvunnit, så efteråt valde hon att publicera filmen på Facebook. Där har den fått enorm spridning.

– 99 procent av de som tittat är på min och djurrättsaktivisternas sida. Om de inte ville att jag skulle filma kunde de haft en dialog istället för att gå direkt till stöld, säger Emma.

Foto: Skärmdump/Facebook

”Är skrattretande”

Efter att Emma lagt upp videon fick Cirkus Maximum kritik i sociala medier. Den kritiken bemöttes plötsligt från cirkusens eget Facebookkonto. Under tisdagen publicerades ett inlägg därifrån där en person i jag-form beskrev hur cirkusen trakasserats av djurrättsaktivister.

”Hej, jag har besökt cirkusen många gånger eftersom jag är hobby fotograf och gillar annorlunda miljöer. (...) Jag var på cirkusen när aktivisterna var där. Såg ingen som sparkade eller misshandlade djuren”, står det.

Därefter fortsätter inlägget med att hylla hur Cirkus Maximums personal står ut, trots att de ”trakasseras dygnet runt”. Många reagerade på inlägget från cirkusen – så även Emma Engqvist.

– Det är skrattretande, att de glömt logga ut, och sen alla lögner. De skriver att vi var fem personer som låg i ett dike, jag var ensam och kameran var på ett krön. Jag hade gärna haft sällskap, säger hon.

”Praktikant” grep in

Helena Schicht är turnéledare hos Cirkus Maximum. Hon säger att det var hennes vän som hjälper henne att ta hand om Facebooksidan som skrivit inlägget och råkat göra det från den officiella sidan.

– Jag tar bort det mest, att folk skriver ”jävla djurplågare” och sådär. Sen skulle min kompis kommentera och då råkade det bli som att jag hade gjort det, säger Schicht.

Efter att många gjort sig lustiga över publiceringen påstod en person i kommentarerna att hon skrivit inlägget och var före detta Cirkus Maximum-praktikant. Personen hävdade också att hon under praktiktiden blev trakasserad av aktivister.

1 av 3 | Foto: Skärmdump/Facebook
”Praktikanten” påstod att hon skrivit ursprungsinlägget.

Var en fejkprofil

Snart blev det dock uppenbart att personen som kallade sig Emelie Johannsen använde sig av en profilbild från en rysk hemsida och att hennes konto var nyskapat. Helena Schicht säger att hon inte har någon aning om vem som skrivit ”Emelies” kommentar.

– Jag har ingen aning om vem människan är. Jag vet inte hur man övertygar en journalist om att man inte ljuger, men det här kommer inte från en dator som har med Cirkus Maximum att göra.

Schicht menar att djurhållningen på cirkusen får oförtjänt kritik, och säger att länsveterinärerna beskrivit djuren som välmående och sociala. Dessutom säger hon att Emma inte alls var ensam, utan ingick i ett gäng av ”fyra-fem personer som solade och filmade”.

Hon hävdar själv att hon var ensam på platsen?

– Det var hon inte, det är jag ganska säker på. Jag kan dubbelkolla det en gång till, men jag är ganska säker på det. Hon var inte ensam. Allt vi ser är en kamera uppställd på cirkusen, som är vår bostad. Det är inte speciellt trevligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cirkus

Facebook

Stockholm