Oddsen: Han blir Frankrikes nästa president

avGustaf Tronarp

NYHETER

Det blir Marine Le Pen och Emmanuel Macron som gör upp i den andra omgången – och där kommer mittenkandidaten avgå med segern.

Om en får tro dem som satsar pengar på det franska valet så är matchen om presidentmakten redan avgjord.

1 av 2
I den avgörande rundan, som äger rum den 7 maj, räknar spelarna med att Macron kommer stå som segrare.

Presidentvalet i Frankrike kan komma att bli en rysare. Enligt de sista opinionsundersökningarna är det mycket jämnt mellan toppkandidaterna.

På fredagskvällen kom siffror från institutet IFOP, som visar att socialliberalen Emmanuel Macron har ett knappt försprång. Han stöds av 24,5 procent av väljarna – två procentenheter före tvåan Marine Le Pen. I tidningens Le Mondes mätning har Macron ett övertag på en procentenhet.

Macron är favorit

Men spelare som har satsat sina surt förvärvade slantar på valet är tämligen säkra på hur utgången kommer att bli.

Enligt oddsen från spelbolaget Unibet blir det sannolikt Emmanuel Macron och Marine Le Pen som går vidare från valets första omgång på söndag. Den duon ger 1,75 gånger pengarna. Om det i stället blir Republikanernas kandidat Francois Fillon som gör Le Pen sällskap till finalen så femdubblas insatsen.

I den avgörande rundan, som äger rum den 7 maj, räknar spelarna med att Macron kommer stå som segrare. Den som satsar på att mittenkandidaten blir Frankrikes nästa president får 1,75 gånger pengarna hos Unibet. Oddsen för Francois Fillon är 4,0 och Marine Le Pen betalar 4,75.

Le Pen kan stärkas av attacken

Torsdagens misstänkta terrordåd, då en polis sköts till döds på paradgatan Champs-Élysées, kan komma att gynna Front Nationals ledare.

Le Pen har gjort sig känd som den mest hårdföre kandidaten när det gäller att begränsa invandringen och skärpa gränskontrollerna. På fredagen gav hon den nuvarande och den tidigare regeringen skulden för attentatet, något som omedelbart väckte ont blod hos de styrande.

– Nationella Frontens ledare försöker vinna fördelar efter varje drama bara för att kunna splittra, sa premiärminister Bernard Cazeneuve.

På söndagen kommer 50 000 poliser och gendarmer sättas in för att garantera väljarnas säkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM