Trumps nära vän och rådgivare plötsligt död

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Roger Ailes, tidigare chef för och medgrundare till den amerikanska tv-kanalen Fox News, är död.

Det bekräftar hans hustru för New York Times.

Ailes var en god vän och bland annat rådgivare till president Donald Trump under hans presidentvalskampanj.

Foto: AP
Fox-grundaren Roger Ailes.

Ailes dog på torsdagen, enligt ett uttalande från hans fru Elizabeth Ailes, som publicerades av Fox News, som också bekräftar dödsbudet.

”Jag är djupt ledsen och förkrossad över att berätta att min man, Roger Ailes, avled i morse omgiven av sin vackra familj. Han var en patriot som var oerhört tacksam att leva i ett land som gav honom möjlighet att arbeta så hårt. Under en karriär som sträckte sig över fem decennier har hans arbete i underhållning, nyheter och politik påverkat miljoner”.

Ingen officiell dödsorsak har offentliggjorts, men enligt CNN ska Ailes ha halkat i sitt hem under förra veckan och sedan hamnat i koma.

Lämnade efter anklagelser om sextrakasserier

Ailes var den som kom att bygga upp tv-kanalen Fox News under 1990-talet till ett konservativt imperium och även tillskrivits en stor del av äran för dess ekonomiska framgångar.

Ailes har även spelat en viktig roll i det republikanska partiet. Bland annat som rådgivare till flera republikanska presidenter, däribland Richard Nixon.

Han hade även en betydande roll under Trumps presidentvalskampanj, då han verkade som dennes rådgivare inför debatterna mot Hillary Clinton.

Anklagats för sexuella trakasserier

Ailes lämnade sin chefspost i somras efter anklagelser om sextrakasserier och övergrepp på ett 20-tal kvinnliga medarbetare. Själv nekade han till påståendena och Trump tog honom i försvar skriver Washington Post:

”Jag tror att anklagelserna är ogrundade baserat på vad jag har läst. Helt ogrundade. Jag kan säga att några av de kvinnor som klagar, jag vet hur mycket han har hjälpt dem. Det är väldigt sorgligt för han är en mycket bra person. Jag har alltid tyckt att han är en väldigt bra och begåvad person.

Tidigare i år fick även en av Fox News största profiler, Bill O’Reilly, avgå efter flera anklagelser om sexuella övergrepp mot kvinnliga medarbetare.

Roger Ailes blev 77 år gammal.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM