Blir hon president är det slut för Europa som vi känner det

Foto: Nikolai Jakobsen
Marine Le Pen.
NYHETER

PARIS. Franska presidentvalet ses som en värdemätare på om högerpopulisternas medvind håller i sig efter brexit och Trump.

Men framförallt är valet ett avgörande vägskäl för hela kontinenten.

Blir Marine Le Pen president innebär det slutet för Europa som vi känner det i dag.

För de flesta svenskar är Marine Le Pen partiledaren som vill stoppa invandringen av fler muslimer till Frankrike. Men det är bara en av hennes huvudfrågor. En annan är att Frankrike ska lämna EU, frexit.

Det hade varit en otänkbar tanke för bara några år sedan. Men efter brexitomröstningen är det många fransmän som förändrat sin syn på EU. Om britterna kan lämna så kanske vi kan göra det också, går resonemanget.

Ett av Le Pens vallöften är en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap eller inte. I dagens opinionsklimat är det inte omöjligt att hon skulle få stöd för ett EU-utträde och att lämna euron, EU:s gemensamma valuta.

Faktum är att av de elva presidentkandidaterna som tävlar i valet på söndag är det bara en av hennes huvudutmanare som otvetydigt är för EU som det ser ut i dag, Emmanuel Macron.

Övriga kandidater vill antingen att Frankrike ska lämna EU eller på något sätt omförhandla sitt medlemskap.

Det är rentav så att en del av Le Pens tapp i opinionsmätningarna den senaste månaden kan hänföras till att hon har fått konkurrens från andra kandidater när det gäller kritiken mot EU.

Tidigare var hon ensam om att vilja lämna. Nu har hennes absoluta motsats i nästan alla frågor, vänsterextreme Jean-Luc Mélenchon, också sagt att han tycker EU bara är bra för de rika och borde avskaffas. Fillon är också kritisk.

Att Storbritannien lämnar EU 2019, om inget oförutsett händer, är illa nog för Europabygget. De är efter Tyskland unionens största ekonomi och militärt den starkaste nationen. Om även Frankrike med den tredje största ekonomin skulle lämna EU vore det dödsstöten för Europatanken.

Le Pen vill i motsats till britterna ersätta dagens frihandel med att fransmännen ska köpa franskt. Intelligent protektionism som hon kallar det på sina valmöten. Den typen av isolationism går rakt mot dagens union.

Grunden till dagens EU lades en gång i tiden av kol- och stålunionen mellan Tyskland och Frankrike. Den kom till för att förhindra nya krig mellan de två länderna. Något som successivt växt till att i dag omfatta 27 länder med ett nära samarbete.

Med både Frankrike och Storbritannien borta skulle EU ha oerhört svårt att överleva. En frexit skulle ha en ännu mer destabiliserande verkan på Europa än brexit. Fransmännen är i dag mycket mer integrerade i Europa än britterna.

Man kan säga många elaka saker om EU men tack vare unionen har freden bevarats i Europa de senaste 70 åren efter två fruktansvärda världskrig. En realitet den som är ung i dag kanske inte ägnar en tanke.

Ett Europa utan EU är inte detsamma som krig men risken för konfrontationer ökar när varje land bara tänker på sig själv och gemensamma regler och samarbeten luckras upp.

Dit är det lyckligtvis onekligen en bra bit kvar. Först ska Marine Le Pen bli en av de två som tar sig vidare till den andra valomgången den 7 maj. Sedan ska hon mot alla odds slå sin utmanare.

Men bara det faktum att vi diskuterar president Marine Le Pen som en reell möjlighet säger en hel del om hur mycket det Europa vi tagit för givet har förändrats på bara några år.

ARTIKELN HANDLAR OM